probajte već večeras

Košta oko 200 DINARA, bolji je od najskuplje kreme: Ovaj sastojak je nova OPSESIJA ŽENA, ali koristi se uz VAŽNO PRAVILO

0


Više od 140 godina vazelin se koristi kao jeftin lek za tretiranje rana, ožiljaka i oštećenja kože, a zahvaljujući Tik Toku u poslednje vreme je najpopularniji način nege kože

foto: Yuricazac/Shutterstock
foto: Yuricazac/Shutterstock

Vazelin je takozvani okluzivni sastojak, što znači da koži pruža dubinski hidrataciju i idealan je za suvu kožu. Uz to, on "zaključava" vlažnost unutar kože i sprečava njeno gubljenje, štiti povrede od novih iritacija i stvara snažnu zaštitnu barijeru.


Šta sve radi vazelin?

 

  • Mnogi stručnjaci preporučuju skidanje šminke vazelinom jer jednostavno rastvara svaku vrstu šminke, a bezbedan je za negu područja oko očiju. Štaviše, pogodan je i za uklanjanje vodootporne maskare.

 

  • Da bi koža bila lepa i zdrava, važno je da bude hidrirana, a završni sloj od vazelina u rutini obezbediće da vlažnost ostane u koži. Preporučuje se da se nanosi pre spavanja kako bi koža povratila prirodan nivo vlažnosti i mekoće.

 

Nega, Nega lica, Nega kože, Spa, Opuštanje, Koža, Koža lica, Bade mantil, Sauna
foto: dotshock/Shutterstock
  • Pogodan je za tretiranje rana, posekotina i ogrebotina jer formira zaštitni sloj i olakšava zarastanje. Uz to, sprečite bakterije da prodru u ranu.

 

  • Sve češće vazelin se koristi kao zaštita protiv ispucalih usana na vetru ili suncu, a ne izaziva alergijske reakcije.

 

  • Mnogi upotrebljavaju ovaj sastojak za uredno oblikovanje obrva — bez ozira na to preferirate li prirodan izgled ili visok luk, zalizivanje uz pomoć trunčice vazelina pomoći će da svaka zaglađena dlačica ostane na svom mestu.

 

Podbradak, Nega kože, Nega lica, Šminka
foto: Prostock-studio/Shutterstock
  • Koristi se i za tretiranje hroničnih kožnih stanja, poput rozacee i psorijaze, kao i anti-age sastojak za očuvanje hidriranosti kože (iako ne smanjuje pore i bore, ali vlažnost je prvi preduslov mladolikog izgleda).


Međutim, važno je znati da ne može baš svako baš uvek da ga koristi! Budući da vazelin "zaključava" kožu, ne bi trebalo da se nanosi direktno na suvu kožu jer će se tako samo sačuvati njena suvoća. Dakle, vazelin i slične okluzivne preparate stavljate isključivo ukoliko ste pre toga namazali proizvod koji pruža hidrataciju.

 

 

makonda-tracker