isprobajte

Zbogom IRITIRANOJ I SUVOJ KOŽI: Ulje peršuna deluje neverovatno i ima ZAPANJUJUĆE blagodeti

0

On spada među najstarije začine na svetu. Upotrebljava se od davnina kao dodatak jelima, ali i kao biljka koja ima neverovatna dobra dejstva za održavanje vitalnosti kože. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ono što je značajno pomenuti jeste da ulje semena peršuna ima neverovatnu antimikrobnu aktivnost, tj. ubija neke vrste bakterija, a takođe usporava i razmnožavanja istih. 

 

Takođe ulje peršuna ima i fantastične prednosti za sve tipove kože, tj. ono je prirodno je rešenje za suvu i iritiranu kožu zahvaljujući svojim antiinflamatornim i hidratantnim svojstvima. 

 

On je takođe bogato i linolnim kiseinama, a takođe u sebi sadrži i gama-linolnom kiselinom (GLA) i esencijalnim masnim kiselinama na bazi omega-6.

 

Ono šta rade ove kiseli veoma je značajno za očuvanje vode u epidermisu, kao i za jačanje barijere kože, a pored toga sprečavaju i kožne ifekcije, a i regulišu proizvodnju sebuma. 

 

Neverovatno je i to da ulje peršuna može i da ujednači ten kože, ali i pomogne kod ožiljaka i akni. 

 

Takođe, kada je reč o koži podsetimo da postoje i određeni problemi vezani za hiperpigmentaciju. Za rešavanje ovog problema takođe postoji nekoliko koji su popularizovani zahvaljujući društvenim mrežama.

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia

 

  • Jabukovo sirće

 

U jednoj posudi pomešajte jednake količine vode i jabukovog sirćeta, pa štapićem za uši namažite na tamne fleke. Ostavite da odstoji dva do tri minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponovite postupak dvaput dnevno.

 

zeleni čaj
foto: Shutterstock/KMNPhoto

 

  • Ekstrakt zelenog čaja

 

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može da ima depigmentirajući efekat kada se nanese na kožu. Ipak, još uvek nema dokaza da on može značajno da posvetli tamne fleke na licu, ali mnoge korisnice društvenih mreža kunu se da im je baš on pomogao. Njihov savet je da kesicu zelenog čaja stavite u ključalu vodu na tri minuta, potom je izvadite i ostavite da se hladi. Nakon toga treba kesicom da protrljate tamne fleke i ponavljate ovo dva puta dnevno dok ne budete zadovoljni rezultatom.

 

žena, mleko, zdravlje
foto: Profimedia

 

  • Mleko

 

Mleko, kiselo mleko i mlaćenica pokazali su se kao efikasni u posvetljivanju tamnih fleka na licu, zahvljujući mlečnoj kiselini, sve popularnijem sastojku kozmetičkih proizvoda, koji se prodaje i kao zaseban artikal za svakodnevnu rutinu nege.


Preporučuje se da se komadić vate umoči u mleko, pa da se njim dobro protrlja tamna fleka, i to dvaput dnevno.

 

 

 

 

makonda-tracker