trend sa slojevitim značenjem

Ni Vog nije ostao imun! ČARAPE u OVOJ BOJI su gorući trend bez kog zaljubljenice u modu ne mogu da zamisle zimu 2023.

0

Renomirane modne kuće prigrlile su ovu boju u svojim kolekcijama i postala je nezaobilazan zimski trend.

Zimski modni trend na koji nije ostao imun ni Vog definitivno su crvene čarape!
Zimski modni trend na koji nije ostao imun ni Vog definitivno su crvene čarape!foto: Dean Drobot/Shutterstock

Kada je u pitanju crvena boja, čini da je, po pitanju mode, ona zaista svuda!

 

U stajlinzima na ulicama, poznatih ličnosti na crvenom tepihu, na Instagramu i Tiktoku, sve nijanse crvene, od skerletne do grimizne i bordo, prisutne su na modnim komadima i aksesoarima.

 

Međutim, posebno se izdvojila — crvena boja čarapa! To je neobičan i specifičan trend koji je zaista uzeo maha u modnom svetu poslednje sezone.

 

Crvene čarape, u suštini, postoje već dugo, dugo vremena, samo što do sada su retko isticane kao modno oružje. Doduše, bilo je onih žena koje su činile to shvativši pun potencijal ovog komada, recimo, Džejn Birkin početkom sedamdesetih ili Lejton Mister u ulozi Bler Voldorf u seriji "Tračara". 

Kada je crvena boja čarapa postala modni hit?

 

2023. godine je crvena boja dostigla svoj maksimum po pitanju popularnosti.

 

Čuveni Institut za boje Pantone proglasio je za boju 2023. godine nijansu Viva Magenta, što je mešavina crvene i ružičaste boje, ali to je mogla da bude i vibrantna boja višnje — i ne bi pogrešili!

 

I najnovije kolekcije slavnih modnih kuća, poput Prade, prihvatile su ovu boju kao apsolutni hit. I sama Mijučija Prada bila je obučena skroz u crveno prilikom jednog predstavljanja u februaru 2023.

 

Usledili su Šanel, Miu Miu... I crvena boja postala je esencijalna u čitavim autfitima, od džempera do baletanki, a posebno popularna kada je reč o čarapama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Romy Spector (@de_rococo)

 

Važnost crvene boje u modi ističe se još od šezdesetih godina prošlog veka i ima mnogo značenja i slojeva, piše modna biblilja Vog.

 

— Crvena boja je jedna od prvih koje su upoznale mnoge kulture kroz istoriju mode i ima snažne sociopolitičke asocijacije — rekla je istoričarka umetnosti Rubi Redstoun. U nekim kulturama je nošenje crvenih čarapa način da se odagna loša sreća.

 

 

Katolički papa ih i dalje nosi danas iz sličnog razloga! — dodala je ona.

 

Ako ste se i vi priklonili crvenoj maniji, imate dobar razlog za to, a ovaj trend oda je modnih ikonama šezdesetih, a uz to čak i — sujeverju!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stylemuse (@styleemusee)

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

KAKO SE NOSI ŠAL NA MODERAN NAČIN: Za dve sekunde možete da napravite i toplu kapuljaču

 

makonda-tracker