u čemu je tajna?

Pored njih najveći zavodnici nemaju šanse: Zašto žene lude za muškarcima koji ne mogu da se pohvale standardnom lepotom?

3

Francuski glumac Vensan Kasel bi na bilo kom takmičenju lepote verovatno završio daleko iza Breda Pita, a ipak milioni žena širom sveta izgube dah kad ga ugledaju. U čemu je tajna?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Vensan Kasel, Timoti Šalame, Šon Pen, Sil, Džef Goldblum... Svi ovi poznati glumci važe za zavodnike svetske klase i imaju armije obožavateljki širom sveta, koje im ne bi rekle "ne" ni da ih iznenada zaustave na ulici i pitaju da provedu noć s njima.


Ipak, oni se ne uklapaju u holivudske standarde lepote i nisu tipični zavodnici – na kraju krajeva, ne mogu ni da priđu lepotanima kao što su Bred Pit, Pol Njumen, Marlon Brando... Jeste da je lepota u oku posmatrača, ali oni nemaju savršene crte lice, nemaju telo prekriveno mišićima, nemaju skoro ništa što bi ih učinilo tipičnim holivudskim lepotanom. Šta je onda to što žene vuče njima i daje im status neodoljivih muškaraca?

 

Kako je pokazalo jedno istraživanje, muškarci prosečnog izgleda postaju privlačniji ukoliko se kod njih oseti maštovita iskra. Nažalost, sa ženama to nije slučaj jer je jedna studija utvrdila da manje privlačne žene smanjuju verovatnoću da će osvojiti partnera ako ispolje istu ovu crtu.

 

Timoti Šalame
foto: Profimedia

Čini se da su kreativne žene s manje atraktivnim licem na neki način kažnjavane od strane društva – smatra Kristofer Votkins, psiholog na Univerzitetu "Abertej" u Škotskoj, koji je bio na čelu tima koji je sproveo ovo istaživanje.


Votkins i njegovi saradnici su grupi dobrovoljaca pokazivali fotografije muškaraca i žena i zamolili ih da ih ocene isključivo na osnovu izgleda. Drugoj grupi volontera oni su potom pokazali iste fotografije, ali sa zahtevom da ocene jesu li ljudi na njima kreativni.

 

Rezultati su, nakon niza zanimljivih eksperimenata, pokazali da su manje atraktivni muškarci daleko popularniji ako se utvrdi da su maštovitiji.


Kreativni momci s manje privlačnim licem bili su skoro identični po privlačnosti s muškarcima koji su izgledali lepše, ali nisu bili toliko imaginativni – objasnio je Votkins.


Najbolje rangirani su bili oni muškarci za koje je procenjeno da imaju i jedno i drugo – i fizičku lepotu i izraženu kreativnost.

 

Sil, Hajdi Klum
foto: Profimedia

Ipak, istraživanje koje se odnosilo na žene pokazalo je da ne samo što maštovitost ne povećava privlačnost ne tako fizički atraktivnih žena nego je čak i smanjuje.


Zašto žene vole kreativne muškarce?


Votkins veruje da ovo potiče iz evolucione biologije, odnosno skrivenih kriterijuma koji nas teraju da tragamo za najboljim partnerom kako bismo osigurali zdravo potomstvo i njegov opstanak.


Žene su u proseku selektivniji pol kada je u pitanju izbor romantičnih partnera – ističe Votkins. – Kreativnost se smatra signalom da pojedinac može da uloži vreme i trud u određeni zadatak i vidi stvari na nov način, koji može biti koristan za preživljavanje.

 

 

makonda-tracker