Da, hrana nije čarobni štapić i nećete magično izbeći grip ili ozdraviti za minut ako narendate đumbir u čaj, ali hrana za koju je naučno dokazano da pomaže protiv upale sigurno može da pomogne.
Zapaljenje u telu nije nužno loša stvar jer je ono prirodan odgovor organizma na povrede i infekcije.
Međutim, kada upala postane hronična, može tiho da narušava zdravlje i povezuje se sa umorom, bolovima u zglobovima, problemima sa varenjem, hormonima, ali i sa ozbiljnijim stanjima poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
U svakom slučaju, inflamacija ide ruku pod ruku s gripom jer ova virusna infekcija u organizmu pokreće snažan upalni odgovor dok imuni sistem pokušava da se izbori s virusom. Dolazi do upale disajnih puteva, ali i mišića i zglobova, što objašnjava bolove u telu, malaksalost i visoku temperaturu. Ponekad zapaljenje može da zahvati i srednje uvo ili dovede do komplikacija poput upale pluća.
Lekari nam tokom gripa preporučuju odmor, pojačan unos tečnosti, kao i da pažljivije biramo šta jedemo, a dobra vest je da ishrana ima ogromnu moć u ublažavanju zapaljenja jer određene namirnice dokazano pomažu telu da ublaži upalne procese i lakše se regeneriše.
Masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Losos, sardine, skuša i haringa sadrže omega-3 masne kiseline (EPA i DHA), koje imaju snažno protivupalno dejstvo. Ako masnu ribu jedete redovno, to može pomoći u smanjenju upale u krvnim sudovima i zglobovima, ali i doprineti zdravlju srca i mozga. Preporučuje se da se riba jede barem dva puta nedeljno.
Maslinovo ulje
Ekstradevičansko maslinovo ulje bogato je oleokantalom, jedinjenjem koje deluje slično blagim antiinflamatornim lekovima. Najveći efekat ima kada se koristi hladno, kao dodatak salatama, povrću ili gotovim jelima.
Upravo zbog toga mediteranska ishrana važi za jednu od najzdravijih na svetu. Dakle, salata od sardina prelivena maslinovim uljem i imate odličan ručak tokom gripa!
Bobičasto voće
Borovnice, maline, kupine i jagode prepune su antioksidanasa, naročito flavonoida, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale. Osim što štite ćelije, ove voćke povoljno utiču i na imunitet i zdravlje kože, a imaju relativno nizak glikemijski indeks.
Đumbir i kurkuma
Ova dva začina često se navode kao prirodni saveznici protiv zapaljenja. Kurkuma sadrži kurkumin, snažno protivupalno jedinjenje, dok đumbir može da pomogne kod bolova u mišićima, zglobovima i digestivnih tegoba. Najbolje ih je koristiti redovno, u čajevima, supama ili jutarnjim smutijima.
Zeleno lisnato povrće
Spanać, kelj, rukola i blitva su namirnice veoma bogate vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji pomažu telu da se izbori s hroničnom upalom. Posebno su značajni vitamin K i polifenoli, koji imaju zaštitno dejstvo na ćelije i krvne sudove.
Orašasti plodovi i semenke
Orasi, bademi, lešnici, laneno i čia seme sadrže zdrave masti, vlakna i antioksidanse. Jedite ih umereno i orašasti plodovi mogu da doprinesu smanjenju inflamacije, kao i boljoj regulaciji šećera u krvi i holesterola. Međutim, ako vas boli grlo, bolje da izbegavate plodove grublje teksture, poput oraha, dok vam ne bude bolje.
Zeleni čaj
Zeleni čaj, koji mnogi smatraju najzdravijim na svetu, sadrži katehine, posebno EGCG, koji imaju snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo. Ako ga pijete redovno, to može pozitivno da utiče na metabolizam, tako što će ga ubrzati, kao i na imunitet i opšte zdravlje!
BONUS VIDEO
Lekari upozoravaju na mutacije virusa gripa