Spoj tamne čokolade i slatke pavlake rezultira savršenim balansom između gorkog i slatkog ukusa.
Čokoladne poslastice su nekako uvek sinonim za dobar dezert, a danas ćemo vam predstaviti verovatno najlakši recept za čokoladni slatkiš za spremanje.
Nema pečenja, a ni preterano mešanja, a intenzivni ukus čokolade osvaja već na prvi zalogaj.
Čokoladna torta će biti gotova za 25 minuta, a vaše je samo da sačekate da se ohladi.
Kremasta poslatica topi se u ustima, a zahvaljujući spoju tamne čokolade i slatke pavlake ima savršeni balans između gorkog i slatkog ukusa.
Sastojci:
- maslac za premazivanje ili papir za pečenje za kalup
- 225 grama čokolade sa 70 posto kakaa
- 225 grama slatke pavlake ili kokosovog mleka
- 1/2 kašičice pimenta (po želji)
- 2 kašičice mlevenog espressa (po želji)
- 1/4 kašičice fine soli krupnog zrna
- kakao prah za ukrašavanje
- malo seckanih badema ili lešnika po želji za ukrašavanje
Priprema
Kalup za torte obložite papirom za pečenje.
Čokoladu otopite na pari. U posebnoj činiji zagrejte slatku pavlaku na srednjoj vatri.
Umešajte piment i espreso ako ćete ih koristiti u ovom receptu. Kada slatka pavlaka dođe do tačke ključanja, sklonite sa vatre i umešajte so.
Potom dodajte čokoladu i polako i strpljivo mešajte dok se ne sjedini sve u glatku smesu.
Slatka pavlaka i čokolada ne smeju nigde da se odvajaju.
Sipajte smesu u kalup, pokrijte prijanjajućom folijom i stavite u frižider dok se ne ohladi.
Tortu poslužite kad se malo stegne, a po želji je ukrasite kakaom ili orašastim plodovima.
BONUS VIDEO
UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI