kremasto

Huanita torta, čudo od poslastice koje ne može da ne uspe: Pravi se jednostavnije nego što deluje i spaja najlepše ukuse

0

Treba vam raskošna torta za posebnu priliku? Želite slatkiš koji će sigurno biti po svačijem ukusu? Planirate poslasticu koja pokazuje da ste vešti kao poslastičari? Huanita je torta koja vam treba. Verujte nam!

Huanita torta
Huanita tortafoto: pics five/Shutterstock

Ukoliko spadate u sladokusce koji uživaju u bogatim, kremastim tortama s orašastim i čokoladnim notama, Huanita torta će vam postati nova omiljena poslastica.

 

Njeni brojni slojevi su miks laganih kora od oraha i ukusa kakao praha s različitim filovima, koji se savršeno stapaju u jedinstvenu harmoniju ukusa.

 

Ova torta se često priprema za slave, rođendane i praznike, jer na trpezi zaista izgleda impresivno, a ukus joj je još bolji nego što izgleda. Ali ne dajte da vas njeni slojevi uplaše: iako ima nekoliko faza pripreme, recept je jednostavan i lako se prati! Uz malo truda i vremena, dobićete tortu koja se topi u ustima i bez sumnje će postati nezaobilazan klasik u vašoj kuhinji.

Torta Huanita

 

Sastojci:

 

Za koru:

  • 6 belanaca
  • prstohvat soli
  • 6 kašika šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašika brašna

 

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 1 l mleka (od toga odvojte odmah 200 ml u drugu posudu)
  • 150 g šećera
  • 300 g šlaga
  • 250 g mlevenih oraha
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 3 kašike brašna
  • 250 g margarina (koji je odstajao na sobnoj temperaturi)
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 500 ml mineralne, gazirane vode
  • 100 g mleka u prahu
  • 250 g mlevenog keksa

 

Za dekoraciju:

  • 200 g šlaga
  • 400 ml kisele vode

 

Huanita torta sa čokoladom i orasima
Huanita torta sa čokoladom i orasimafoto: pics five/Shutterstock

Priprema torte Huanita

 

  • Za koru. Uključite rernu da se greje na 200°C. U jednu dublju činiju umutite belanaca i prstohvat soli, mutite sve dok se ne formira pena, pa malo po malo dodajte šeće i potom mutite nekoliko minuta. Potom ubacite mlevene orahe, brašno, kakao i promešajte kašikom da se fino sjedini. Sipajte u pleh obložen pek-papiurom i poravnajte (tresnite o dno i poravnajte špatulom), pa stavite u rernu koja je dobro zagrejana da se peče oko 20 minuta. Čim se kora prohladi, uklonite papir za pečenje.
  • Za fil. Sipajte 800 ml mleka i šećer u šerpu, pa promešajte i stavite na ringlu da proključa. U odvojenu posudu sipajte žumanca, 200 ml mleka i dobro to razmutite, pa postepeno dodajte brašno i puding, uz mešanje, kako biste razbili sve grudvice. Kada mleko provri, sklonite sa ringle, pa sipajte umućenu smesu postepeno, uz neprestano mešanje, zatim vratite na vatru i kuvajte na blagoj vatri uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne, desetak minuta. Vruć fil podelite na dva dela: u jedan ubacite mlevene orahe, promešajte i ostavite da se hladi, a u drugi deo ubacite izlomljenu čokoladu, promešajte i ostavite da se hladi. Potom margarin isecite, pa propasirajte viljuškom i u činiji pomešajte sa 100 g šećera u prahu. Podelite to napola.
  • Fil sa orasima. Jednu polovinu smese sa margarinom dodajte u ohlađen fil sa orasima, kašiku po kašiku, uz stalno mućenje mikserom.
  • Čokoladni fil. Drugu polovinu smese na isti način dodajte ohlađenom čokoladnom filu.
  • Fil s keksom. Sipajte kiselu vodu u šlag i mutite dok se šlag ne zgusne, oko 3-4 minuta. Dodajte u to mleko u prahu i mutite još minut, pa ubacite i mleveni keks i sjedinite kašikom. Podelite fil napola.
  • Filovanje. Ređa se čokoladni fil-polovina fila sa keksom-fil sa orasima-druga polovina fila s keksom.
  • Dekoracija. Umutite šlag sa kiselom vodom i namažite tortu sa svih strana.

 

BONUS VIDEO

Slatka kuhinja radi punom parom

 

makonda-tracker