Ukoliko razmišljate čime biste mogli da iznenadite goste na slavi, ovaj čokoladni slatkiš je odlično rešenje! Deluje komplikovano, ali se priprema prilično jednostavno i fantastičnog je ukusa i izgleda.
Mađarska kuhinja je svetu podarila mnogo božanstvenih poslastica, a jedna od najpoznatijih je rigojanči, neodoljiv dezert po ukusu zaljubljenika u čokoladu.
Nastao je krajem 19. veka i sastoji se od dveju kora obogaćenih kakaoom i kremastog fila punog čokolade, a i glazura je, razume se, čokoladna!
Ovaj bogati kolač idealan je za svaku priliku, uključujući i obeležavanje porodične slave, a možete ga praviti i kada samo poželite nešto čokoladno, domaće i mirisno što se pravi na brzinu.
Sastojci:
Za koru
- 3 jajeta
- 60 g šećera
- 60 g brašna
- 1 kesica vanilinog šećera
- 60g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
Za fil
- 100 g crne čokolade
- 400 ml slatke pavlake
- 50 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
Za glazuru
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike mleka
- 2 kašike ulja
Za ukrašavanje
- listići badema
Priprema
- Umutite belanca sa šećerom, pa kad dobijete čvrst sneg dodajte žumanca i mutite dok se ne sjedini.
- Umešajte brašno i prašak za pecivo, pa mešajtte dok ne dobijete homogenu smesu.
- Sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta. Ostavite da se hladi, pa ga horizontalno presecite na dve kore.
- Potom sipajte 150 ml slatke pavlake u šerpicu i izlomite čokoladu da se polako otapa, ali ne dopustite da proključa. Sklonite čim se čokolada otopi, pa ostavite da se hladi, uz povremeno mešanje.
- Umutite mikserom ostatak slatke pavlake, a zatim joj dodajte ohlađen fil i mutite dok se ne sjedini.
- Na prvu koru nanesite ravnomerno sav fil, pa preklopite drugom korom.
- Zatim otopite, za glazuru, čokoladu s mlekom i uljem , pa time prelijte kolač.
BONUS VIDEO
Voždovčanka iz dragečevskog sela pokrenula sopstvenu proizvodnju pita i kolača





