slavske poslastice

Rigojanči je s razlogom jedan od najpoznatijih čokoladnih kolača na svetu: Ako vam treba slavski dezert, ovaj je savršen

0

Ukoliko razmišljate čime biste mogli da iznenadite goste na slavi, ovaj čokoladni slatkiš je odlično rešenje! Deluje komplikovano, ali se priprema prilično jednostavno i fantastičnog je ukusa i izgleda.

Čokoladni kolač rigojanči
Čokoladni kolač rigojančifoto: ffolas/Shutterstock

Mađarska kuhinja je svetu podarila mnogo božanstvenih poslastica, a jedna od najpoznatijih je rigojanči, neodoljiv dezert po ukusu zaljubljenika u čokoladu.


Nastao je krajem 19. veka i sastoji se od dveju kora obogaćenih kakaoom i kremastog fila punog čokolade, a i glazura je, razume se, čokoladna!


Ovaj bogati kolač idealan je za svaku priliku, uključujući i obeležavanje porodične slave, a možete ga praviti i kada samo poželite nešto čokoladno, domaće i mirisno što se pravi na brzinu.

Sastojci:


Za koru

  • 3 jajeta
  • 60 g šećera
  • 60 g brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 60g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa

Za fil

  • 100 g crne čokolade
  • 400 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera

Za glazuru

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike ulja

Za ukrašavanje

  • listići badema


Priprema

 

  1. Umutite belanca sa šećerom, pa kad dobijete čvrst sneg dodajte žumanca i mutite dok se ne sjedini.
  2. Umešajte brašno i prašak za pecivo, pa mešajtte dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta. Ostavite da se hladi, pa ga horizontalno presecite na dve kore.
  4. Potom sipajte 150 ml slatke pavlake u šerpicu i izlomite čokoladu da se polako otapa, ali ne dopustite da proključa. Sklonite čim se čokolada otopi, pa ostavite da se hladi, uz povremeno mešanje.
  5. Umutite mikserom ostatak slatke pavlake, a zatim joj dodajte ohlađen fil i mutite dok se ne sjedini.
  6. Na prvu koru nanesite ravnomerno sav fil, pa preklopite drugom korom.
  7. Zatim otopite, za glazuru, čokoladu s mlekom i uljem , pa time prelijte kolač.

BONUS VIDEO

Voždovčanka iz dragečevskog sela pokrenula sopstvenu proizvodnju pita i kolača

 

makonda-tracker