UŽIVANJE SVIM ČULIMA

Seljačka pita s jabukama: Recept star 100 godina iz kuvara baka Mire (PUN PLEH ZA MANJE OD 400 DINARA)

Lepšu i jednostavniju poslasticu danas nećete sigurno probati 

SELJAČKA PITA SA JABUKAMA foto: Ilić Milica / privatna arhiva

Nekada se u svakoj kući vikendom mogao osetiti prelep miris pečenih jabuka, naročito tokom zimskih dana. Domaćice su pravile razne slatke i slane pikanterije, a pita od jabuka je bila jedna od omiljenih kako među odraslima tako i među decom.

 

Danas, nešto ređe ovu poslasticu viđamo na trpezama, ali daleko od toga da je zaboravljena. Ipak, prava seljačka pita se pravila od domaćih kora, koje danas retko ko zna  da napravi.

 

Zbog toga vam donosimo jednu koja je najsličnija toj starinskoj, ali se pravi od kupovnih, tankih kora za pitu.

Potrebno je:

 

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1 kg jabuka
  • 200 g šećera
  • 1 kesica cimeta
  • 100 ml ulja
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • 200 g suvog grožđa (takođe po želji)

 

  • 100 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo 
FOTO: Privatna arhiva / Ilić Milica

Priprema:

 

U manju posudu sjediniti mleko, ulje i prašak za pecivo. Jabuke oprati, oljuštiti i izrendati, posuti šećerom i cimetom. Ako se odlučite i za suvo grožđe njega morate pola sata pre potopiti u vodu da se napije, a onda posuti preko jabuka nakon što ih stavite na koru.

 

Zatim uzeti kore, odojiti jednu, pa je premazati mlekom i uljem, sledeću isto, a onda na treću posuti narendane jabuke sa šećerom, odozgo kašika ulja, da pita ne bi bila suva. 

REĐAJTE JABUKE I PRELIJTE S MALO ULJA foto: Privatna arhiva / Ilić Milica

Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i jabuke. Pitu ređate u pleh koji ste obložili pek papirom, a potom pečete oko 25 minuta u rerni na 210, 220 stepeni. 

 

PECITE NA 220 STEPENI 25 MINUTA foto: Privatna arhiva / Ilić Milica

Kad je lepo porumenela isključite rernu i ostavite da se još malo peče dok se rerna ne ohladi. Zatim izvadite, neka se prohladi, pa je isecite na komade, pospite prah šećerom po želji i služite 

 

Bonus video:

Retke stare vrste voća