recepti

Slatkiši za slavu koji se ne peku, a neodoljivi su: 5 vrsta sitnih kolača za koje će vam svi tražiti recept

0

Sezona slava se polako zahuktava, a ona nam donosi i osmišljavanju kompletnog jelovnika.

Ilustracija; Sitni kolači koji se ne peku
Ilustracija; Sitni kolači koji se ne pekufoto: Shutterstock / Gumenjak

Od predjela, glavnog jela pa sve do slatkiša treba se osmisliti, a to je često veoma izazovno pogotovo sa brzim tempom života i manjkom vremena da sve svoje zamisli i realizujemo.

 

Stoga vam danas donosimo 5 recepata za sitne kolače koji se ne peku, a koji su ukusni podjednako i oni koji zahtevaju pečenje.

 

 

Čokoladne kuglice

Čokoladne kuglice
Čokoladne kuglicefoto: Montypeter/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200 gr petit keksa
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 100 gr šećera u prahu
  • 3 kašike kakaa
  • 150 gr margarina
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • kokos brašno za valjanje

 

Priprema:

 

Keks sameljite u blenderu dok ne postane prah.

 

Pomešajte keks, mlevene orahe, šećer u prahu, kakao, omekšali margarin i ekstrakt vanile.

 

Rukama oblikujte malene kuglice i uvaljajte ih u kokos brašno.

 

Stavite kuglice u frižider da se stegnu.

 

Rozen kolači

Ilustracija
Ilustracijafoto: Lilit Yavruyan/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 250 gr mlevenog plazma keksa
  • 200 gr šećera
  • 200ml mleka
  • 200g mlevenih oraha
  • 200g kokosa

 

Priprema:

 

U šerpi pomešajte šećer, mleko i mleveni plazma keks, pa kuvajte dok se ne zgusne.

 

Dodajte mlevene orahe i dobro promešajte.

 

Uvijte smesu u rozen kore, a zatim ih uvaljajte u kokos.

 

Ostavite da se stegnu pre služenja.

 

Ferero kuglice

Lešnik kuglice, Čokoladne kuglice, Kuglice, Lešnik, Ferero
foto: TorriPhoto/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 250 gr eurokrema
  • 250 gr napolitanki sa ukusom lešnika
  • 200  gr
  • 200 gr čokolade

 

Za preliv

 

  • 200 g čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 80 gr lešnika

 

Priprema

 

Sav lešnik propržiti na suvom tiganju na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kad se ohlade odvojiti 200 g i samleti. Napolitanke narendati na krupnije. Čokoladu otopiti, pa dodati eurokremu i izmešati, a onda dodati i lešnike i napolitanke i sve lepo sjediniti. Ostaviti smesu u frižider na pola sata.

 

Nakon toga u hladnijoj prostoriji praviti kuglice - uzimati kašičicom smesu i nauljenim dlanovima formirati kuglice, pa ih ređati na pek papir, koji ste stavili na poslužavnik. Kad napravite kuglice, stavite ih u frižider.

 

Onda rastopite čokoladu sa uljem, i dodajte 80 g sitno seckanog lešnika pa promešajte. Spustati jednu po jednu kuglicu u čokoladu sa lešnicima, vaditi ih viljuškom da se visak ocedi, pa vraćati kuglice na pek papir. Vratite ih u frižider na kratko da se čokolada štegne.

 

Bele lešnik kuglice

Bele kuglice, Jermenski kolači, Jermenski kolačići
foto: Teri Virbickis/shutterstock

Sastojci

 

  • 100 gr mlevenog keksa
  • 100 gr crne čokolade
  • 100 gr mlevenih pečenih lešnika
  • 100 gr margarina ili putera
  • celi lešnici.

 

Glazura:

 

  • 200 g bele čokolade
  • 4 kašike ulja
  • krupno mleveni lešnik

 

Priprema:

 

Čokoladu otopiti pa pomešati sa keksom i lešnikom. Dodati margarin i umesiti testo, pa formirati kuglice i u svaku ubaciti ceo lešnik.

 

Otopiti belu čokoladu sa uljem, pa umakati kuglice i ostavljati da se višak ocedi.

 

Kada se čokolada malo stegla, ali je još uvek lepljiva pod prstima, uvaljati u krupno mleveni lešnik.

 

Lažne ruske kape

Lažne ruske kape
Lažne ruske kapefoto: Shutterstock/AH Images

Sastojci:

 

  • 1 litar mleka
  • 130 grama brašna
  • 170 grama šećera
  • 60 grama gustina
  • 2 kašike maslaca
  • kašičica vanilin šećera
  • 100 g pečenog kikirikija
  • tabla čokolade (crne ili mlečne)
  • kokos po želji

 

Priprema:

 

Skuvajte mleko, a potom stavite šećer, brašno, gustin i vanilin šećer.

 

Mešajte dok se ne stvori glatka puding masa. Potom sklonite sa ringle i stavite dve kašike maslaca. Sve to dobro izmešajte.

 

Podelite smesu i sipajte je u staklene čaše. Stavite u frižider da se ohladi.

 

Kada se ohladi, izvadite po pola smese iz svake čaše.

 

Uvaljajte svaku polovinu u naseckani pečeni kiriki.

 

Istopite čokoladu na pari, pa sipajte na vrh slatkiša koji niste uvaljali u kikiriki. Ako želite, preko pospite i malo kokosa.

 

 

BONUS VIDEO

SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)

 

makonda-tracker