Sezona slava se polako zahuktava, a ona nam donosi i osmišljavanju kompletnog jelovnika.
Od predjela, glavnog jela pa sve do slatkiša treba se osmisliti, a to je često veoma izazovno pogotovo sa brzim tempom života i manjkom vremena da sve svoje zamisli i realizujemo.
Stoga vam danas donosimo 5 recepata za sitne kolače koji se ne peku, a koji su ukusni podjednako i oni koji zahtevaju pečenje.
Čokoladne kuglice
Sastojci:
- 200 gr petit keksa
- 100 gr mlevenih oraha
- 100 gr šećera u prahu
- 3 kašike kakaa
- 150 gr margarina
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- kokos brašno za valjanje
Priprema:
Keks sameljite u blenderu dok ne postane prah.
Pomešajte keks, mlevene orahe, šećer u prahu, kakao, omekšali margarin i ekstrakt vanile.
Rukama oblikujte malene kuglice i uvaljajte ih u kokos brašno.
Stavite kuglice u frižider da se stegnu.
Rozen kolači
Sastojci:
- 250 gr mlevenog plazma keksa
- 200 gr šećera
- 200ml mleka
- 200g mlevenih oraha
- 200g kokosa
Priprema:
U šerpi pomešajte šećer, mleko i mleveni plazma keks, pa kuvajte dok se ne zgusne.
Dodajte mlevene orahe i dobro promešajte.
Uvijte smesu u rozen kore, a zatim ih uvaljajte u kokos.
Ostavite da se stegnu pre služenja.
Ferero kuglice
Sastojci:
- 250 gr eurokrema
- 250 gr napolitanki sa ukusom lešnika
- 200 gr
- 200 gr čokolade
Za preliv
- 200 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 80 gr lešnika
Priprema
Sav lešnik propržiti na suvom tiganju na tihoj vatri uz stalno mešanje. Kad se ohlade odvojiti 200 g i samleti. Napolitanke narendati na krupnije. Čokoladu otopiti, pa dodati eurokremu i izmešati, a onda dodati i lešnike i napolitanke i sve lepo sjediniti. Ostaviti smesu u frižider na pola sata.
Nakon toga u hladnijoj prostoriji praviti kuglice - uzimati kašičicom smesu i nauljenim dlanovima formirati kuglice, pa ih ređati na pek papir, koji ste stavili na poslužavnik. Kad napravite kuglice, stavite ih u frižider.
Onda rastopite čokoladu sa uljem, i dodajte 80 g sitno seckanog lešnika pa promešajte. Spustati jednu po jednu kuglicu u čokoladu sa lešnicima, vaditi ih viljuškom da se visak ocedi, pa vraćati kuglice na pek papir. Vratite ih u frižider na kratko da se čokolada štegne.
Bele lešnik kuglice
Sastojci
- 100 gr mlevenog keksa
- 100 gr crne čokolade
- 100 gr mlevenih pečenih lešnika
- 100 gr margarina ili putera
- celi lešnici.
Glazura:
- 200 g bele čokolade
- 4 kašike ulja
- krupno mleveni lešnik
Priprema:
Čokoladu otopiti pa pomešati sa keksom i lešnikom. Dodati margarin i umesiti testo, pa formirati kuglice i u svaku ubaciti ceo lešnik.
Otopiti belu čokoladu sa uljem, pa umakati kuglice i ostavljati da se višak ocedi.
Kada se čokolada malo stegla, ali je još uvek lepljiva pod prstima, uvaljati u krupno mleveni lešnik.
Lažne ruske kape
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 130 grama brašna
- 170 grama šećera
- 60 grama gustina
- 2 kašike maslaca
- kašičica vanilin šećera
- 100 g pečenog kikirikija
- tabla čokolade (crne ili mlečne)
- kokos po želji
Priprema:
Skuvajte mleko, a potom stavite šećer, brašno, gustin i vanilin šećer.
Mešajte dok se ne stvori glatka puding masa. Potom sklonite sa ringle i stavite dve kašike maslaca. Sve to dobro izmešajte.
Podelite smesu i sipajte je u staklene čaše. Stavite u frižider da se ohladi.
Kada se ohladi, izvadite po pola smese iz svake čaše.
Uvaljajte svaku polovinu u naseckani pečeni kiriki.
Istopite čokoladu na pari, pa sipajte na vrh slatkiša koji niste uvaljali u kikiriki. Ako želite, preko pospite i malo kokosa.
BONUS VIDEO
SLATKA KUHINJA RADI PUNOM PAROM: Kad se spoje TRI GENERACIJE majstora za slatkiše, nastaje MAGIJA (KURIR TELEVIZIJA)




