tajne iskusnih domaćica

Ubacite jednu šaku ovoga i kiseli kupus se neće kvariti! Produžiće mu rok, dati lepši ukus i uživaćete u njemu u martu

Ova moćna i superzdrava žitarica ne utiče na trajanje kiselog kupusa direktno, već mu omogućava stabilnu fermentaciju, a ona je ključna za to hoće li se on pokvariti brzo ili ne.

Glavice kiselog kupusa za zimnicufoto: Creative Family/Shutterstock

U okviru tradicionalne jesenje pripreme zimnice došao je red na kiseljenje kupusa, jedne od omiljenih zimskih salata.


Ako ste već pročitali naše trikove za kiseljenje kupusa, saznali kako temeljno i pravilno oprati plastičnu kacu, otkrili koje je idealno vreme za stavljanje kupusa, postoje još neke sitnice koje bi trebalo da imate u vidu.


Svaka kuća ima svoj recept za pripremu kiselog kupusa, a mnogi ne znaju stari metod za duže trajanje ove zimnice, koji se prenosio s kolena na koleno na našim prostorima. Trik je u tome da se za jači ukus i bržu fermentaciju na dno stavi jedna do dve šake ječma.

 

Šaka ječma na dnu kace za kiseli kupus čini čudafoto: Sanit Fuangnakhon/Shutterstock

Ječam za kvalitetniji kiseli kupus


Ova žitarica često se koristi u pripremi jela i napitaka za koje je potrebna fermentacija. Ječam pomaže fermentaciji da bude stabilna, rasolu daje puniji ukus i osigurava da kupus ostane čvrst i lepo ukiseljen.


Dodavanje ječma na dno bureta ne produžava trajanje kupusa direktno, nego stabilizuje fermentaciju, a dobro vođena fermentacija je ono što čini da kiseli kupus traje dugo bez kvarenja. On oslobađa blage šećere i enzime, pomaže dobrim bakterijama da potisnu loše.


Ukoliko fermentacija nije stabilna i odvija se presporo, kupus lako može da:

  • omekša,
  • ubuđa,
  • dobije loš miris i
  • potamni.


Ječam pomaže da se to ne desi, jer stvara idealne uslove za kiseli kupus od samog početka!

 

BONUS VIDEO

Domaćica iz Ostre otkrila tajnu zimnice