Ova moćna i superzdrava žitarica ne utiče na trajanje kiselog kupusa direktno, već mu omogućava stabilnu fermentaciju, a ona je ključna za to hoće li se on pokvariti brzo ili ne.
U okviru tradicionalne jesenje pripreme zimnice došao je red na kiseljenje kupusa, jedne od omiljenih zimskih salata.
Ako ste već pročitali naše trikove za kiseljenje kupusa, saznali kako temeljno i pravilno oprati plastičnu kacu, otkrili koje je idealno vreme za stavljanje kupusa, postoje još neke sitnice koje bi trebalo da imate u vidu.
Svaka kuća ima svoj recept za pripremu kiselog kupusa, a mnogi ne znaju stari metod za duže trajanje ove zimnice, koji se prenosio s kolena na koleno na našim prostorima. Trik je u tome da se za jači ukus i bržu fermentaciju na dno stavi jedna do dve šake ječma.
Ječam za kvalitetniji kiseli kupus
Ova žitarica često se koristi u pripremi jela i napitaka za koje je potrebna fermentacija. Ječam pomaže fermentaciji da bude stabilna, rasolu daje puniji ukus i osigurava da kupus ostane čvrst i lepo ukiseljen.
Dodavanje ječma na dno bureta ne produžava trajanje kupusa direktno, nego stabilizuje fermentaciju, a dobro vođena fermentacija je ono što čini da kiseli kupus traje dugo bez kvarenja. On oslobađa blage šećere i enzime, pomaže dobrim bakterijama da potisnu loše.
Ukoliko fermentacija nije stabilna i odvija se presporo, kupus lako može da:
- omekša,
- ubuđa,
- dobije loš miris i
- potamni.
Ječam pomaže da se to ne desi, jer stvara idealne uslove za kiseli kupus od samog početka!
BONUS VIDEO
Domaćica iz Ostre otkrila tajnu zimnice