korak po korak

Univerzalni recept za najukusniji kompot za zimnicu: Trajaće i jačaće vam zdravlje do marta bez obzira koje voće birate

Kompot od jabuka, krušaka, šljiva ili mešavine voća jedno je od omiljenih zimskih osveženja, a pravi se vrlo jednostavno i dugo ostaje jestiv ako koristite pravi recept i poslušate ove savete.

Hladan kompot od dunjafoto: New Africa/Shutterstock

Iako se uglavnom fokusiramo na slanu i kiselu zimnicu, ni slatka nije za potcenjivanje, a domaćice na našim prostorima su je dovele do perfekcije.


Najčešće se voće koristi za pripremu domaćih džemova, ali jedan od odličnih načina da sačuvate voćke i produžite im rok trajanja, tako da uživate u njihovom ukusu i hranljivim materijama i tokom zime jeste priprema domaćeg kompota.


Kompot je zimsko osveženje koje nas očas posla vraća u detinjstvo, a svaka kuća ima svoj način pripreme. Mi vam danas predstavljamo jedan odličan univerzalni recept, koji uspeva sa gotovo svakim voćem: jabukama, breskvama, dunjama, kajsijama, kruškama, šljivama, pa čak i voćnim mešavinama.

 

Kompot od dunja i jabuka, začinjen anisom, cimetom i listićima sveže nanefoto: Ahanov Michael/Shutterstock

Ako ga napravite i sačuvate pravilno, kompot može trajati do proleća, a ostaje svež, mirisan i ukusan kao da je tek napravljen.


Sastojci za univerzalni voćni kompot:

 

  • 1 kg voća po izboru (ili mešano sezonsko voće)
  • 200-250 g šećera
  • 1 l vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • nekoliko kriški limuna ili prstohvat limuntusa (za osvežavajući ukus)
  • 1 kašičica karanfilića
  • pola kašičice ruma ili arome vanile

Priprema

  1. Operite, očistite i po potrebi oljuštite voće. Veće komade (jabuke, breskve, kruške) isecite na kriške, a sitno voće (šljive, trešnje, kajsije) možete ostaviti celo, dovoljno je da ga izbockate čačkalicom da ne puca na visokoj temperaturi.
  2. U šerpi pomešajte vodu i šećer, dodajte rum ili vanilu i začine po želji. Kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi. Ako ste koristili karanfilić, izvadite ga iz tečnosti.
  3. U svaku pravilno sterilisanu teglu složite voće, do vrha nalijte vruć sirup, zatvorite metalnim poklopcem.
  4. U veliku šerpu stavite krpu, poređajte tegle i nalijte vodom do pola visine tegli. Kuvajte 15-20 minuta od trenutka ključanja.
  5. Zatim izvadite, obrišite i umotajte u ćebe da se postepeno ohlade.

 

Ukusan domaći kompot od kajsijafoto: Shutterstock / Viktor1

Dodatni saveti za savršen kompot:

 

  • ako koristite slađe voće, smanjite količinu šećera,
  • za osvežavajuću notu, dodajte nekoliko listića sveže nane,
  • ne otvarajte tegle dok vam kompot ne zatreba kako ga ne biste izlagali vazduhu i bakterijama i da bi trajao duže.

 

BONUS VIDEO

U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće