superhrana

Ovo je jedna od najboljih namirnica za dijabetes i mršavljenje: Može da zameni pirinač, testeninu, krompir...

Ova praktična namirnica, koja može da se pripremi na mnogo načina ne podiže brzo šećer u krvi i obiluje vlaknima, a to je samo deo razloga zbog kojih je poželjna u ishrani.

Kinoa, često opisivana kao “superhrana” ili “superžitarica” , postala je veoma popularna među ljudima koji vode računa o svojoj ishrani.foto: Sia-James/Shutterstock

Kod ljudi koji žive s dijabetesom, predijabetesom i insulinskom rezistencijom, ishrana je jedna od najvažnijih stavki na putu kao očuvanju zdravlja i kvalitetnom životu.


To podrazumeva izbacivanje rafinisanih ugljenih hidrata iz jelovnika, kao i prerađene hrane, nezdravih masti... Ima, međutim, mnogo namirnica koje su poželjne u ishrani dijabetičara, a jedna od najkorisnijih je kinoa, sve popularnija pseudožitarica koja može da se upotrebi na mnogo načina.


Šta je kinoa?


Iako se često smatra žitaricom, kinoa je zapravo skrivenosemenica iz porodice štireva (lat. Amaranthaceae), bogata proteinima, vlaknima i mineralima.

Kako navodi platforma My Food Data, 100 grama kinoe sadrži:

  • 222 kalorije
  • 3,6 g ukupnih masti
  • 5,2 g vlakana
  • 8,1 g proteina
  • 1,6 g ukupnih šećera
  • 318,2 mg kalijuma
  • 281,2 mg fosfora
  • 31,5 mg kalcijuma
  • 13 mg natrijuma
  • 2,8 mg gvožđa

 

Kinoa salata s povrćemfoto: Alesia.Bierliezova/Shutterstock

Sirova kinoa sadrži još više kalorija, ali imajte u vidu da je ova namirnica puna hranljivih materija i, samim tim, poželjnija u jelovniku nego druge visokokalorične namirnice. U slučaju ljudi koji imaju problem s insulinom i šećerom, postoji najmanje tri razloga da kinoom zamene pirinač, krompir, testeninu, kukuruz i druge namirnice koje brže podižu glukozu.


1. Nizak glikemijski indeks za umeren skok šećera u krvi


Ova pseudožitarica ima i nizak glikemijski indeks (GI). Drugim rečima, ona ne izaziva nagle skokove šećera u krvi, što je od ključnog značaja za dijabetičare. Dok beli pirinač i rafinisane žitarice brzo podižu nivo glukoze, kinoa energiju oslobađa postepeno, pa šećer u krvi ostaje stabilan duže vreme.


Ipak, kinoa se preporučuje kod mnogih stanja, pa i samo ako želite da se hranite zdravije.


2. Vlakna kao stabilan izvor energije


Kinoa sadrži gotovo dvostruko više vlakana od većine žitarica, što pomaže da se uspori varenje i spreče nagli skokovi glukoze u krvi nakon obroka. Biljna vlakna istovremeno poboljšavaju varenje i pomažu u kontroli telesne težine, što je posebno važno kod dijabetesa tipa 2.

 

Rižoto s pečurkama i kinoom umesto pirinčafoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Pored toga, kinoa je i izvor biljnih proteina koji doprinose osećaju sitosti i održavaju stabilan nivo energije. Jedna porcija kuvane kinoe (oko 185 g) sadrži čak velike količine proteina, što je čini odličnim dodatkom uravnoteženoj ishrani.


3. Sadrži magnezijum i antioksidanse koji štite krvne sudove


Kinoa je izuzetno bogata bogata magnezijumom, gvožđem, cinkom i manganom, mineralima koji pomažu u regulaciji šećera i očuvanju zdravlja srca.


Magnezijum naročito doprinosi boljem iskorišćavanju insulina i smanjenju insulinske rezistencije.


Takođe, kinoa sadrži antioksidanse poput flavonoida koji pomažu u borbi protiv upala i oksidativnog stresa, inače čestih problema kod osoba s dijabetesom.

 

BONUS VIDEO

Dijabetes: Borba sa opakim bolestima prevencija i prepoznavanje