Iako se smatraju sigurnom alternativom, nova studija otkriva da veća konzumacija ovih napitaka može povećati rizik od dijabetesa.
Ništa lepše u vrelim letnjim danima od osvežavajuće čaše gaziranog pića s nekoliko kockica leda, za šta znamo da nije najbolja odluka za naše telo, brinuli zbog viška kilograma ili zdravstvenih rizika.
Zato se mnogi okreću dijetalnim verzijama popularnih gaziranih napitaka, što u teoriji ima smisla zbog dokazanih efekata šećera na gojenje, pad energije i viši rizik od razvoja hroničnih bolesti i karcinoma.
Međutim, ispostavilo se da ni dijetalna pića nisu sasvim bezbedna.
Kakva je veza između dijetalnih gaziranih pića i dijabetesa?
Zapravo, nova studija sugeriše da bi ona mogla da doprinesu nastanku dijabetesa na sličan način na koji to čine "obična" gazirana pića puna šećera.
Studija CARDIA, u kojoj su istraživači analizirali podatke o više od 4.654 odrasle osobe, trajala je čak 30 godina, a naučnici su procenjivali stanje učesnica na početku istraživanja, potom ponovo sedam godina kasnije, a zatim i nakon dve decenije.
Posmatrali su više faktora, ali najviše prosečno konzumiranje dijetalnih bića i veštačkih zaslađivača kao što su aspartam i sukraloza, a potom su podelili učesnike na osnovu količine supstanci koje su unosili.
Zatim su pokušali da utvrde rizik za razvoj dijabetesa kod ljudi, a otkriveno je da su osobe koje su pile najviše dijetalnih napitaka imale 129 posto veći rizik od dijabetesa u odnosu na one koje su pile najmanje ovakvih pića.
– Veći unos dijetalnih napitaka i saharina je povezan s višim rizikom od incidentnog dijabetesa – naveli su autori studije.
Incidentnim dijabetesom se smatra onaj koji se javlja iznenada i neočekivano, često kao posledica drugih zdravstvenih problema ili stanja. Može se javiti kod osoba koje ranije nisu imale dijabetes ili kod kojih se dijabetes nije manifestovao na klasičan način.
Kako su istaživači naglasili, ovi nalazi ukazuju da je potrebno da se proceni kakve dugoročne metaboličke efekte veštački zaslađivači imaju na metabolizam glukoze.
BONUS VIDEO
Dijabetes: Prevencija i prepoznavanje





