Iako hrana na ovom spisku sadrži mnogo vitamina, minerala i proteina, u njoj se nalaze i velike količine holesterola, koje bi mogle da ugroze zdravlje ako ne vodite računa.
Holesterol je voštana supstanca koja je neophodna za normalno funkcionisanje organizma, ali kada ga ima previše, može da bude ozbiljna pretnja po zdravlje i život.
Povišen holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, začepljenja krvnih sudova i srčanog udara, a jedna od prvih stvari koje će vam svaki lekar reći jeste da promenite način ishrane da biste snizili nivo holesterola.
Dobro je poznato koja hrana je zabranjena ljudima koji imaju povišen LDL ("loš") holesterol, kao i koje namirnice su poželjne u njihovoj ishrani, ali jeste li znali da ima mnogo zdrave hrane, pa čak i namirnica koje se smatraju superhranom, koje zapravo sadrže veće količine holesterola?
Zato je važno znati koja hrana, iako je inače zdrava i hranljiva, zahteva da s njom budete umereni.
1. Jaja
Jaja su odličan izvor proteina, vitamina i minerala, pa spadaju u najhranljivije namirnice. Međutim, žumance sadrži značajnu količinu holesterola, pa se tako dva velika jajeta imaju čak 372 mg holesterola!
Ipak, umeren unos ne mora nužno da podigne nivo lošeg holesterola kod zdravih osoba, pa nemojte da izbegavate jaja, samo budete oprezni s njima.
2. Sir
Sir je bogat kalcijumom i proteinima, ali mnoge vrste sira imaju visoke količine holesterola i zasićenih masti. Čedar ima relativno visoku količinu, sa 28 mg u jednoj kriški ili oko 30 g sira, ali u istoj količini je oko 7 g kvalitetnih proteina i 20% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma.
Najbolje je birati manje masne sireve i ograničiti unos ove namirnice.
3. Džigerica
I džigerica je nutritivno bogata, puna gvožđa, vitamina A i B12, ali i jedna od namirnica s najviše holesterola. Na primer, porcija od 100 g goveđe džigerice sadrži 389 mg holesterola, zbog čega se ne preporučuje da se ona jede često.
4. Ostale iznutrice
Bubrezi, srce i druge iznutrice takođe sadrže mnogo hranljivih materija, ali su i visokoholesterolska hrana. Recimo, 100 g jagnjećih bubrega imaju 565 mg holesterola i 4 g masti, iako ista količina pruža čak 3.288% preporučenog dvenog unosa vitamina B12 i 398% preporučenog dnevnog unosa selena.
Zato je najbolje jesti iznutrice povremeno i u malim porcijama.
5. Sardine
Sardine su prava superhrana i odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje štite srce, ali i namirnica koja sadrži holesterol. U 100 g sardina naći ćete oko 142 mg holesterola, piše Healthline, i pored mnogo vitamina D, kalcijuma, selena...
Nutricionisti ih smatraju zdravim izborom u ishrani, pod uslovom da se jedu umereno.
BONUS VIDEO
Kardiolog: Postoje ljudi koji su naizgled zdravi, a imaju rizik od infarkta miokarda