efikasna

Seče salo kao nožem i snižava "loš" holesterol: TLC dijeta je raznovrstan način ishrane koji preporučuju i lekari

0

Na listama najpopularnijih, ali i najkorisnijih dijeta, u poslednje vreme uvek se pojavljuje i ovaj režim, osmišljen prvenstveno kako bi pomogao u smanjenju LDL holesterola u krvi.

TLC dijeta pomaže u smanjenju nivoa LDL holesterola i može da bude značajna pomoć u sagorevanju masti
TLC dijeta pomaže u smanjenju nivoa LDL holesterola i može da bude značajna pomoć u sagorevanju mastifoto: RossHelen/Shutterstock

Proteklih godina nekoliko dijeta se izdvojilo po popularnosti jer su otkrivene i brojne njihove prednosti po zdravlje, uz to što pomažu u mršavljenju, a jedna od njih svakako je popularna TLC dijeta.


The Therapeutic Lifestyle Changes – odnosno terapeutska dijeta za promenu životnog stila – razvijena je na Nacionalnim zdravstvenim institutima u Americi (NIH), kako bi se pomoglo u snižavanju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.


Kako piše medicinska platforma Healthline, ovaj način ishrane podrazumeva i preporuke po pitanju jelovnika i u vezi s načinom života, a cilj je postizanje optimalnog nivoa holesterola i zdrave telesne težine.

Pravila TLC dijete:

 

  • najmanje 30 minuta vežbanja dnevno, umerenim intenzitetom
  • dnevni unos 25–35% kalorija iz masti,
  • dnevno ograničavanje zasićenih masti na najviše 7%,
  • organičavanje holesterola u ishrani na najviše 200 mg dnevno,
  • konzumiranje 10-25 g rastvorljivih vlakana dnevno,
  • unos najmanje 2 g biljnih sterola ili stanola dnevno i
  • konzumiranje kalorija u dovoljnoj meri da se podrži zdrava telesna težina.

 

TLC dijeta deluje protiv povišenog LDL holesterola
TLC dijeta deluje protiv povišenog LDL holesterolafoto: GoodIdeas/Shutterstock

Dijeta za manje kilograma i protiv "lošeg" holesterola


Prema Healthline-u, istraživanja u vezi s ovim režimom ishrane i životnog stila su i dalje ograničena, ali više studija otkriva da ona može da pomogne u snižavanju nivoa LDL ("lošeg") holesterola. Kao primer se navodi istraživanje objavljeno 2002. u medicinskom časopisu Journal of Lipid Research, u kom je zaključeno tokom 32 dana studije na 36 odraslih osoba da je TLC dijeta snizila ovaj marker za 11 procenata.


Takođe, povišen ukupan unos vlakana u ishrani je povezan s nižim rizikom od bolesti srca, a pokazalo se i da rastvorljiva vlakna posebno snižavaju nivo ukupnog i LDL holesterola.


Ova ishrana nije osmišljena namenski za mršavljenje, ali ju je U.S. News & World Report rangirao kao 11. na listi najboljih dijeta za mršavljenje.

 

Vlakna iz povrća imaju veliku ulogu u TLC dijeti
Vlakna iz povrća imaju veliku ulogu u TLC dijetifoto: Shutterstock / EZ-Stock Studio

Ukoliko visokokaloričnu prerađenu hranu i masno meso zamenite niskokaloričnim namirnicama i biljnom hranom, ona može biti od velike pomoći u procesu gubitka kilograma.

 

Kako navodi ugledna američka Klivlendska klinika, da biste uspeli da smršate uz TLC dijetu, preporučuje se da žene unos 1.000-1.200 kalorija tokom dana, dok se muškarcima savetuje da jedu 1.200 do 1.600 kalorija. Stručnjaci napominju da je to, međutim, premalo i ne preporučuju ovaj kalorijski unos, ali smernice o redukovanju ishrane na TLC dijeti svakako mogu biti od pomoći.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kilogrami sigurno idu dole ako se pridržavate ovih pravila

 

makonda-tracker