možda niste znali...

Koji je najbolji način da spremite jaja? Ona su male BOMBE HRANLJIVIH MATERIJA, a evo kako se nutrijenti gube u pripremi

0

Voleli ih kuvana ili pržena, jaja su jedna od namirnica koje bi trebalo da se nađu u svačijem jelovniku, ali obratite pažnju na to na koji način ih pripremate

Kajgana je jedan od najpopularnijih načina pripreme jaja
Kajgana je jedan od najpopularnijih načina pripreme jajafoto: Marian Weyo/Shutterstock

Jaja su svačiji omiljeni doručak – ona nam pružaju energiju, duže nas čine sitima, zahvaljujući njima za naredni obrok pojedemo manje, ukusna su i mogu da se pripreme na mnogo načina.


Ali koji je najbolji?


Suprotno uvreženom mišljenju, jaja spadaju u niskokaloričnu hranu, budući da u 100 g imaju oko 155 kalorija, kako pokazuje FoodData Central, platforma američkog Ministarstva poljoprivrede.


Uz to su bogata proteinima, vitaminima, mineralima, zdravim mastima i brojnim hranljivim materijama.

Ipak, način na koji pripremate jaja može da utiče na njihov nutritivni profil, napominje medicinski portal Healthline, koji je analizirao kako koji metod termičke obrade jaja utiče na njihovu hranljivost.

 

Jaja mogu biti tvrdo i meko kuvana
Jaja mogu biti tvrdo i meko kuvanafoto: Elena karetnikova/Shutterstock

Kuvano jaje


Tvrdo kuvana jaja se kuvaju u ljusci, u šerpi s ključalom vodom od šest do 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko dobro kuvano želite da bude žumance. Što ih duže kuvate – ono će biti čvršće.


Poširana jaja


Jaja su poširana kada se kuvaju u hladnijoj vodi: spuštaju se u lonac pun vode na temperaturi od najviše 82 stepena, a kuvaju se do tri minuta.


Pržena jaja


Jaja se razbijaju i spuštaju u vreo tiganj s tankim slojem masnoće, a može da se prži s jedne ili s obeju strana.


Pečena jaja


Spremaju se u zagrejanoj rerni.


Kajgana


Jaja se umute u činiji i sipaju u zagrejan tiganj, pa se mešaju na laganoj vatri dok se ne stegnu.

 

Kako vi pripremate jaja?
Kako vi pripremate jaja?foto: Dmitry Galaganov/Shutterstock

Koji je naj(ne)zdraviji način da spremite jaja?


Zahvaljujući termičkoj obradi, jaja su bezbednija za jelo, a njihove hranljive materije se lakše vare.


Jedan od dobrih primera su proteini u jajima, a više studija je pokazalo da su oni lakše svarljivi kada su zagrejani. Štaviše, jedno istraživanje je pokazalo da ljudsko telo može da koristi 91% proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% proteina u sirovim. Veruje se da je razlog to što toplota dovodi do strukturnih promena u proteinima jajeta.


U sirovim jajima, protein u belancima po imenu avidin se vezuje za biotin, važan nutrijent koji se koristi u metabolizmu masti i šećera, a to čini biotin nedostupnim. Međutim, kada se jaja termički obrade, toplota izaziva promene u strukturi avidina, pa se on manje efikasno vezuje za biotin i on se lakše apsorbuje.

 

Termičkom obradom jaja postaju lakše svarljiva, ali i gube nutrijente
Termičkom obradom jaja postaju lakše svarljiva, ali i gube nutrijentefoto: Shutterstock/lovemydesigns

Ipak, priprema jaja na visokoj temperaturi može da ošteti druge hranljive materije, pa se tako kuvanjem smanjuje sadržaj vitamina A za oko 17-20%, a opada i količina antioksidanasa.


Istraživanja su pokazala da, sve u svemu, kraće vreme termičke obrade, čak i na visokim temperaturama, zadržava više hranljivih materija. Dakle, neka jaja na šporetu budu kraće i možete biti sigurni da ste uneli više dragocenih nutrijenata.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Jaja na oko sa feta sirom

 

makonda-tracker