Mnogo je recepata za domaći džem od šljiva, ali nećete naći ni jednostavniji, ni brži od ovog, a rezultat je slatki namaz čiji se ukus pamti.
Domaći, starinski džem od šljiva je jedan od onih namaza koji nas odmah vraćaju u detinjstvo i mirise bakine kuhinje.
Jednostavan je za pripremu, a rezultat je neodoljiv! Ova gusta poslastica koja traje mesecima i koju teško može da nadmaši bilo koja kupovna teglica nešto što je treba da proba svaka kuća.
Ako želite da vaš dom zamiriše na detinjstvo i tradiciju, ovaj recept je pravi način da to postignete.
Sastojci:
- 3 kg šljiva
- 1 kg šećera
- pola kesica konzervansa
- 1 limun
Priprema
- Dobro operite šljive, pa ih prepolovite i izvadite koštice.
- Poređajte u šerpi red šljiva, pa pospite redom šećera, pa ponovo ređajte šljive, pa šećer i tako sve dok ne potrošite šlljive. Poslednji sloj treba da bude šećer.
- Ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Trebalo bi da ispari sva voda, tako da u dnu šerpe ostane trag kad povučete varjačom.
- Potom dodajte konzervans i prokuvajte. Po želji, dodajte dobro opran limun sečen na tanke kriške.
- Zatim vreo džem sipajte u pravilno sterilisane tegle, a onda ih zatvorite i umotajte u krpe da odstoji u njima 24 sata i hladi se postepeno.
BONUS VIDEO
Zimnica u Kini i Srbiji - zimski ritual za večnu nostalgiju
( Glossy, T.S.R. )