božanstven

Džem od šljiva kakav su pravile naše bake: Ukusniji od kupovnog, a pravi se očas posla i mirisaće ceo komšiluk

Mnogo je recepata za domaći džem od šljiva, ali nećete naći ni jednostavniji, ni brži od ovog, a rezultat je slatki namaz čiji se ukus pamti.

Starinski domaći džem od šljivafoto: Julie208/Shutterstock

Domaći, starinski džem od šljiva je jedan od onih namaza koji nas odmah vraćaju u detinjstvo i mirise bakine kuhinje.


Jednostavan je za pripremu, a rezultat je neodoljiv! Ova gusta poslastica koja traje mesecima i koju teško može da nadmaši bilo koja kupovna teglica nešto što je treba da proba svaka kuća.


Ako želite da vaš dom zamiriše na detinjstvo i tradiciju, ovaj recept je pravi način da to postignete.

Sastojci:

 

  • 3 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • pola kesica konzervansa
  • 1 limun

 

Gust domaći džem od šljivafoto: Dani Vincek/Shutterstock

Priprema

  1. Dobro operite šljive, pa ih prepolovite i izvadite koštice.
  2. Poređajte u šerpi red šljiva, pa pospite redom šećera, pa ponovo ređajte šljive, pa šećer i tako sve dok ne potrošite šlljive. Poslednji sloj treba da bude šećer.
  3. Ostavite da odstoji preko noći, pa sutradan kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Trebalo bi da ispari sva voda, tako da u dnu šerpe ostane trag kad povučete varjačom.
  4. Potom dodajte konzervans i prokuvajte. Po želji, dodajte dobro opran limun sečen na tanke kriške.
  5. Zatim vreo džem sipajte u pravilno sterilisane tegle, a onda ih zatvorite i umotajte u krpe da odstoji u njima 24 sata i hladi se postepeno.

 

BONUS VIDEO

Zimnica u Kini i Srbiji - zimski ritual za večnu nostalgiju