Savršen je za mazanje na hleb, kao dodatak palačinkama ili čak kao preliv za kolače.
Za ljubitelje voćnih slatkiša, domaći džem od jabuka idealan je izbor, pogotovo kada se pravi brzo i lako!
Ovaj recept donosi bogat ukus karamelizovanih jabuka sa dodatkom suvog grožđa, koje dodaje suptilnu slatkoću i teksturu.
Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno izbalansiran džem koji ćete obožavati!
SASTOJCI
- 6 šoljica oljuštenih i isečenih na kockice jabuka
- 1/2 šolje vode
- 1/2 kašičice putera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 pakovanje pektina u prahu
- 3 šolje šećera
- 2 šolje tamno smeđeg šećera
- suve grožđice
PRIPREMA
- U veliki lonac dodajte jabuke, vodu, puter, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanile. Kuvajte na laganoj vatri, često mešajući, dok jabuke ne omekšaju.
- Dodajte pektin i dovedite do ključanja uz stalno mešanje. (U ovom trenutku neće biti puno tečnosti.)
- Kada ova mešavina provri, dodajte šećer. Pomešajte šećere sa voćem i dovedite do punog ključanja. Dodajte suve grožđice po želji, pa kuvajte par minuta, stalno mešajući da se ne zalepi, a zatim sklonite sa vatre.
- Možete napraviti pire od jabuka blendajući ih u blenderu. Ako više volite cele komade voća u svom džemu, ovaj korak možete izostaviti.
Džem od jabuka sipajte u sterilisane tegle, stavite dvodelne poklopce i neka stoje u ključaloj vodi 10 minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Džem od šipurka
( Glossy, E.S. )