slatko zadovoljstvo

Domaći džem od jabuka sa suvim grožđem miluje sva čula & priprema se lako: Donosimo vam starinski recept na nov način

0

Savršen je za mazanje na hleb, kao dodatak palačinkama ili čak kao preliv za kolače.

foto: Pinterest / Printscreen / charmrecipes.com
foto: Pinterest / Printscreen / charmrecipes.com

Za ljubitelje voćnih slatkiša, domaći džem od jabuka idealan je izbor, pogotovo kada se pravi brzo i lako!

 

Ovaj recept donosi bogat ukus karamelizovanih jabuka sa dodatkom suvog grožđa, koje dodaje suptilnu slatkoću i teksturu.

 

Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno izbalansiran džem koji ćete obožavati!

 

SASTOJCI

 

  • 6 šoljica oljuštenih i isečenih na kockice jabuka
  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 kašičice putera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 pakovanje pektina u prahu
  • 3 šolje šećera
  • 2 šolje tamno smeđeg šećera
  • suve grožđice

 

PRIPREMA

 

  1. U veliki lonac dodajte jabuke, vodu, puter, cimet, muškatni oraščić i ekstrakt vanile. Kuvajte na laganoj vatri, često mešajući, dok jabuke ne omekšaju.
  2. Dodajte pektin i dovedite do ključanja uz stalno mešanje. (U ovom trenutku neće biti puno tečnosti.)
  3. Kada ova mešavina provri, dodajte šećer. Pomešajte šećere sa voćem i dovedite do punog ključanja. Dodajte suve grožđice po želji, pa kuvajte par minuta, stalno mešajući da se ne zalepi, a zatim sklonite sa vatre.
  4. Možete napraviti pire od jabuka blendajući ih u blenderu. Ako više volite cele komade voća u svom džemu, ovaj korak možete izostaviti.
    Džem od jabuka sipajte u sterilisane tegle, stavite dvodelne poklopce i neka stoje u ključaloj vodi 10 minuta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Džem od šipurka

 

makonda-tracker