oslušnite organizam

Odjednom žudite za čokoladom, solju ili jogurtom? Telo vam tako poručuje šta mu zapravo treba, a ovo su najbolje zamene

Ako vam se često dešava da iz čista mira ne možete da mislite ni na šta osim na jednu namirnicu i imate osećaj da što pre morate da je pojedete, možda postoji nešto čime možete da je zamenite jer vam, zapravo, nije potrebna ona!

Veća potreba za ugljenim hidratima može da bude znak da vam pada serotonin. tj. hormon srećefoto: 4 PM production/Shutterstock

Ponekad žudimo za određenom hranom jer smo pod stresom ili iz navike, ali često iza toga stoji nešto dublje.

 

Naša tela nam kroz određene želje šalju poruke o tome šta im nedostaje, šta pokušavaju da nadoknade i gde postoji nutritivni disbalans. Ukoliko često ne možete da odolite čokoladi, testenini ili mesu, možda to nije stvar samo ukusne nezdrave hrane ili vašeg karaktera već minerala i hormona.


Ako žudite za čokoladom...

 

Izlomljena dubai čokolada foto: Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia

Želja za čokoladom može da ukaže na nedostatak magnezijuma. Ovaj mineral je značajan za brojne telesne funkcije, uključujući funkcije mišića i nerava, kontrolu šećera u krvi i zdravlje kostiju.

Da biste se borili protiv ovog nedostatka, dodajte hranu bogatu magnezijumom svojoj ishrani, kao što su lisnato zeleno povrće, orasi, semenke i integralne žitarice. Ako žudite za čokoladom, a pazite na liniju, pokušajte sa crnom ili pojedine šaku badema i razmislite da li vam se i posle toga jede čokolada.


Ako žudite za slatkišima...

 

Činija puna bombona i drugih slatkišafoto: Gulcin Ragiboglu/Shutterstock

Jaka želja za slatkišima može biti povezana sa nedostatkom hroma. Hrom pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi poboljšavajući delovanje insulina. Nedostatak ovog minerala može dovesti do povećane želje za šećerom jer vaše telo traži brzu energiju.


Ako često posežete za slatkišima, dodajte svom jelovniku hranu bogatu hromom, poput brokolija, grožđa, krompira, belog luka i posnog mesa i obratite pažnju da li se ovaj problem nastavlja.


Ako žudite za solju...

 

Želja za slanim grickalicama može biti znak nedostatka natrijumafoto: Oxana Denezhkina/Shutterstock

Dok većina ljudi unosi dosta natrijuma u ishrani, intenzivna žudnja za solju ponekad može ukazivati na nedostatak natrijuma, posebno kod osoba koje se prekomerno znoje ili uzimaju određene lekove.


Natrijum je neophodan za održavanje ravnoteže tečnosti i funkcije nerava. Ako žudite za slanim grickalicama, pokušajte da izaberete zdravije izvore natrijuma, kao što su masline i kiseli krastavčići ili dodajte malu količinu morske soli u svoje obroke.

Ako žudite za mlečnim proizvodima...

 

Jogurt je koristan u ishrani, ali ni sa čim ne treba preterivatifoto: Ozgur Senergin/Shutterstock

Preteranja želja za sirom, mlekom, jogurtom ili pavlakom može biti znak manjka kalcijuma, minerala koji je ključan za zdravlje kostiju, mišićnu funkciju i neurotransmisiju.


Da biste bili sigurni da ne preterujete, jedite mlečne proizvode češće i umereno umesto da povremeno pojedete ogromne količine, a odlični izvori kalcijma su i čia semenke, bademi i lisnato zeleno povrće.


Ako žudite za crvenim mesom...

 

Veća potreba za crvenim mesom može da ukaže za manjak gvožđafoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Velika želja za crvenim mesom mogla bi da ukaže da nedostatak gvožđa, koje je neophodno za proizvodnju hemoglobina, koji prenosi kiseonik krvotokom kroz telo.


Rizik je veći kod žena, dece i ljudi na bljnoj ishrani, a preporučuje se da se, ako vam manjka gvožđa, češće poslužite ribom, mahunarkama, spanaćem..


Ako žudite za ugljenim hidratima...

 

Čim pojedemo ugljene hidrate, osetimo zadovoljstvo, ali se kasnije kajemofoto: Nina Firsova/Shutterstock

Intenzivna želja da jedemo testeninu, peciva i druge ugljene hidrate mogla bi da se poveže s nižim serotoninom, "hormonom sreće", u telu. Ovaj neurotransmiter reguliše raspoloženje, a kako ugljeni hidrati naglo povećavaju nivo serotonina u mozgu, odmah nam pomažu da se oraspoložimo, ali s njima treba biti vrlo oprezan ako vodite računa o struku i zdravlju.


Da biste na prirodan način održavali nivoe serotonina, fokusirajte se na uravnoteženu i raznovrsnu ishranu u kojoj ima složenih ugljenih hidrata kao što su žitarice od celog zrna, voće, povrće i namirnice bogate proteinima.

 

BONUS VIDEO

Dijeta po krvnim grupama među najopasnijima?