ukusno, a superzdravo

Ovo je namirnica bez koje Novaku ne može da prođe dan: Može da pomogne kod niza bolesti i telu daje injekciju zdravlja

0

Ne postoji jedna namirnica koja rešava sve probleme ili deluje kao lek, naravno, ali ako postoji hrana koju zaista vredi jesti svakodnevno, to je ovo niskokalorično povrće koje obiluje hranljivim materijama.

Novak Đoković svaki dan počinje istim ritualima, i pre doručka, a to je jedna od tajni njegovog ogromnog uspeha.
Novak Đoković svaki dan počinje istim ritualima, i pre doručka, a to je jedna od tajni njegovog ogromnog uspeha.foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ishrana Novaka Đokovića, čoveka koji je u tenisu postigao najviše u istoriji, godinama je tema u svetskim medijima, s razlogom.


Otkako je promenio svoj jelovnik, srpski teniser se oseća, igra i izgleda bolje nego ikada, a on nikada nije krio svoje tajne, pa smo imali priliku da saznamo sve pojedinosti: šta Novak Đoković (ne) jede, kako počinje dan, koji su zdravi sokovi deo njegove svakodnevice, čime se tek povremeno počasti...


Jedan od najvažnijih Noletovih rituala jeste čuveni zeleni sok koji obiluje zdravim namirnicama.

 

Novak Đoković posle osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama
Novak Đoković posle osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igramafoto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Celer u "čarobnim napicima" Novaka Đokovića


Uz to što je celer deo ovog njegovog smutija, teniser svaki dan pije i sam sok od celera na prazan stomak, a to je jedna od najboljih odluka koje svako od nas može da donese za sopstvenu ishranu.


Šta sve sadrži celer?


Kako navodi FoodData Central, platforma američkog Ministarstva poljoprivrede, u 100 grama celera naći ćete malo kalorija i mnogo hranljivih materija. Tu se nalazi:

 

  • 14 kCal, tj. 57 kJ,
  • 95,4 g vode,
  • 0,69 g proteina,
  • 0,17 ukupnih masti,
  • 2,97 g ugljenih hidrata,
  • 1,6 g vlakana,
  • 1,34 ukupnih šećera (od toga samo 0,08 g saharoze, 0,4 g glukoze, 0,37 g fruktoze, 0,48 g galaktoze i nimalo laktoze, maltoze i skroba),
  • 3,1 mg vitamina C,
  • 260 mg kalijuma,
  • 80 mg natrijuma,
  • 40 mg kalcijuma,
  • 11 mg magnezijuma,
  • 24 mg fosfora...

 

Novak Đoković unosi celer kroz zdravi zeleni sok, a on se može jesti i kao hrskava,  zdrava grickalica.
Novak Đoković unosi celer kroz zdravi zeleni sok, a on se može jesti i kao hrskava, zdrava grickalica.foto: Molenira/Shutterstock

Dodajte još i zalihe cinka, gvožđa, mangana, selena i drugih minerala i vitamina K, A i B6, zdravih jedinjena, i jasno vam je zašto je celer važna namirnica u ishrani.


Ko treba da jede celer?


Prema pisanju medicinske platforme Healthline, otkriveno je mnogo prednosti koje celer ima po zdravlje.


Tako se on povezuje sa ublažavanjem hroničnog zapaljenja i stanja kao što su artritis i osteoporoza (jer ima oko 25 antiinflamatornih jedinjenja!), a nudi pomoć i ljudima koji imaju probleme s varenjem.

 

To duguje polisaharidima na bazi pektina, kao što je jedinjenje apium, za koje je utvrđeno da može da pomogne u smanjenju pojave čira na želucu, poboljšanju sluznice želuca i moduliranju sekrecije želuca, što je otkriveno u studijama vršenim nad životinjama.

 

Celer je prava riznica vitamina, minerala, vlakana i korisnih jedinjenja, posebno protiv upala.
Celer je prava riznica vitamina, minerala, vlakana i korisnih jedinjenja, posebno protiv upala.foto: ArtCookStudio/Shutterstock

Celer, uz to, ima i nizak glikemijski indeks, što znači da je pogodan za ljude koji imaju dijabetes, insulinsku rezistenciju ili rizik da ih dobiju, a vredi pomenuti i "alkalizirajući efekat" celera je neutrališe posledice kisele hrane.

 

 

 

makonda-tracker