upozorenje!

Šta se dešava kada mesec dana ne jedemo so? Ovako će se odraziti na PRITISAK, mišiće i CEO ORGANIZAM

0

Uloga soli u našem životu je višestruka, a mnogi bez nje ne bi mogli da zamisle ni jedno jelo 

Šta se desi ako mesec dana ne unosimo so u organizam?
Šta se desi ako mesec dana ne unosimo so u organizam? foto: Shutterstock / andriano.cz

So je esencijalni sastojak u našoj ishrani — dodaje ukus, čuva hranu i poboljšava teksturu namirnica. Međutim, unos soli takođe može i da izazove brojne zdravstvene probleme.

 

- Kada potpuno odustanete od soli na mesec dana, u telu se dešava nekoliko promena - rekla je Sveta Bose, lekarka koja je zaposlena u RN Tagore bolnici, u Mukundapuru.

 

Prekomerna konzumacija soli povezana je sa različitim zdravstvenim problemima, posebno hipertenzijom, vodećim faktorom rizika za srčana oboljenja i moždani udar.

 

 

Takođe može opteretiti bubrege, potencijalno dovesti do oštećenja bubrega ili kamena u bubregu. Štaviše, ishrana sa visokim sadržajem soli može povećati rizik od raka stomaka i osteoporoze.

 

Kao takvu, da li je treba potpuno izbaciti iz svoje ishrane?

 

A evo i odgovora na pitanje kakve zdravstvene posledice ima odricanja od soli na mesec dana.

 

- Ljudsko telo ne može da živi bez natrijuma - naglašava Sveta Bose.

 

Kada se potpuno odreknete soli na mesec dana, u telu se dešava nekoliko promena. U početku možete doživeti smanjenje zadržavanja vode i privremeni pad krvnog pritiska zbog smanjenog unosa natrijuma. Vremenom, čula ukusa postaju osetljivija na suptilne ukuse i možda ćete otkriti da hrana ima drugačiji ukus - rekla je ona, dodajući da potpuni nedostatak soli može dovesti do neravnoteže elektrolita, što utiče na funkciju mišića, nerave, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i ukupna hidratacija tela.

 

Da li smemo izbaciti so iz ishrane?
Da li smemo izbaciti so iz ishrane?foto: inewsfoto/shutterstock

 

- Zaboravite potpunu eliminaciju, nedostatak soli može izazvati komu, šok ili smrt. Dakle, važno je održavati uravnotežen unos esencijalnih minerala iz drugih izvora i konsultovati se sa zdravstvenim radnikom pre značajnih promena u ishrani. Našem telu je dnevno potrebno 5 g, što znači 1 kašičica soli za normalnog čoveka. Osim ako osoba nema problema sa bubrezima, jetrom ili srcem kao što je proširena kardiomiopatija, unos soli ne bi trebalo da se smanji u našoj svakodnevnoj ishrani - rekla je Bose.

 

Slažući se sa nutricionistom, dr Punit Buvanijom, konsultantom nefrologom i lekarom za transplantaciju u bolnicama Vočhardt, Mira Road je rekla da nizak nivo natrijuma u ​​telu može izazvati grčeve u mišićima, mučninu, povraćanje i vrtoglavicu u ekstremnim situacijama.

 

Šta se dešava u organizmu ako ne jedemo so?
Šta se dešava u organizmu ako ne jedemo so?foto: Profimedia

 

- Nedostatak soli može na kraju dovesti do šoka, kome i smrti. Pošto naši obroci sadrže više nego dovoljno soli, ozbiljan gubitak soli je malo verovatan. Odrasli koji konzumiraju manje od 5 grama soli dnevno imali su niži krvni pritisak i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i koronarnog infarkta - rekao je on i dodao da je primarna prednost smanjenja unosa soli smanjenje visokog krvnog pritiska. 

 

Kao takvo, generalno se ne preporučuje potpuno odricanje od soli na mesec dana osim ako to nije posebno savetovao zdravstveni radnik.

 

- Prekomerni unos soli može imati negativne posledice po zdravlje, a potpuno eliminisanje soli iz ishrane može poremetiti ravnotežu elektrolita u telu i takođe, izazvati zdravstvene probleme. Natrijum je esencijalni mineral potreban za različite telesne funkcije, uključujući ravnotežu tečnosti, funkciju nerava i kontrakcije mišića. Preporučljivo je konzumirati so u umerenim količinama i birati zdravije, manje obrađene izvore natrijuma, kao što su morska so, himalajska ružičasta so ili prirodne soli koje se nalaze u celoj hrani - kaže Bose.

 

Koliko soli nam je potrebno dnevno?
Koliko soli nam je potrebno dnevno?foto: Profimedia

 

Sportisti su takođe u opasnosti od nekoliko zdravstvenih problema ako odluče da potpuno eliminišu so iz svoje ishrane.

 

- Hiponatremija je stanje u kojem telo nema dovoljno soli za normalno funkcionisanje. Bez konzumacije soli, sportista visokih performansi će postati prilično loš za manje od dva dana. Pošto je sol neophodna za optimalnu funkciju srca i mišića, srčana insuficijencija je pravi rizik - rekao je dr Bhuvanija.

 

Bonus video:

 

Kako vremenske promene utiču na naše zdravlje? 

 

 

makonda-tracker