Počeo je Petrovski post, pa evo ideja šta možete da spremate za ručak.
Juče je počeo Petrovski post i trajaće do 12. jula kada srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan.
Ovaj post se zajedno sa Božićnim, Uskršnjim i Gospojinskim, ubraja među četiri velika posta.
Što se tiče hrane koja se (ne) jede tokom posta, Petrovski post je malo blaži od Božićnog.
U toku ovog posta se ne jedu meso, jaja i beli mrs, a svim danima osim srede i petka su dozvoljeni riba, ulje i vino. Sredom i petkom se posti na vodi.
U nastavku vam predstavljamo 3 predloga za posni ručak:
Posne pljeskavice od tikvica
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 0,5 kg krompira
- jedna veza svežeg peršuna
- 2 čena belog luka
- 100 gr brašna
- so i biber po ukusu
- prstohvat mlevene paprike
- ulje prema potrebi (ako postite na vodi, ne treba)
Priprema:
Oljuštite i dobro operite tikvice, pa ih narendajte i posolite pa ostavite u cediljki da se malo ocedete.
Skuvajte krompir, sve s ljuskom, pa ga tek po kuvanju oljuštite i izrendajte na krupno.
U jednoj dubljoj činiji pomešajte tikvice i krompir, pa im dodajte sitno seckan peršun, so, biber, mlevenu papriku i izgnječen beli luk. Sve dobro zamesite rukama, pa oblikujte pljeskavice.
Zatim ih uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju. Ukoliko postite na vodu, ispecite ih u rerni u plehu obloženim pek papirom.
Španska musaka
Sastojci:
- 500 gr krompira
- 500 gr plavog patlidžana
- 500 gr sveže crvene mesnate paprike
- 200 ml ulja
- 500 ml soka od paradajza
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašika oštrog brašna
- 1 kašika šećera
- svež peršun
Priprema:
Isecite krompir na kolutove i stavite u hladnu vodu. Patlidžan takođe isecite na kolutove, posolite i ostavite da odstoji pola sata.
Na ulju propržite iseckani crni luk, pa dodajte beli luk i stavite sok od paradajza.
Posolite, dodajte kašiku šećera i brašna, pa kuvajte dok se ne zgusne.
Potom ispržite krompir 8 do 10 minuta, ocedite od ulja i stavite u pleh i posolite. Isto tako uradite i sa patlidžanom, pa stavite preko krompira i posolite.
Na istom ulju izdinstajte i iseckanu crvenu papriku i poređajte preko patlidžana. Na kraju dodajte paradajz sos i pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Posne punjene paprike
Sastojci:
- 10 suvih slatkih paprika
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 300 gr mlevenih oraha
- šoljica pirinča
- 1 kašičica aleve slatke paprike
- Pelat
- So
- Biber
Priprema:
Suve paprike kratko potopite u ključalu vodu kako bi omekanile i kako prilikom punjenja ne bi pucale. Zatim sitno iseckajte luk i šargarepu, pa ih propržite na malo vode. Dodajte pirinač, koji ste prethodno oprali i mlevene orahe, alevu papriku i paradajz pelat.
Nalite sve sa malo vode i ostavite da se krčka oko 15 minuta, a onda isključite rernu i punite paprike tom smesom. Napunjene paprike poređajte u tepsiju koju ćete posle staviti u rernu da se peče.
Zagreje rernu na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i ubacite paprike. Neka se tako peku nekih 40 minuta, a potom ih izvadite i služite uz pire krompir.
Ukus je savršen, a vi možete da dodate i druge začine po ukusu i uživate u savršenim posnim zalogajima koje ćete obožavati čak i van posta.
BONUS VIDEO
NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!