sitnica koja menja stvar

Trik za smanjenje apetita koji vam influenseri neće otkriti: Ovu sitnicu svi zaboravljamo na dijeti, a stvarno pomaže

Pored toga šta, koliko i kad jedemo, od velikog značaja dok se trudimo da smršati može biti još jedan faktor koji se često gubi iz vida.

Ako odaberete pravu hranu možete da smanjite apetitfoto: Fusionstudio/Shutterstock

Ako pokušavate da se rešite viška kilograma, pred vama nije laka i brza borba – da je jednostavno smršati, svi bi uspeli u tome, zar ne?


Čak i kada znate sva pravila i pratite preporuke lekara po pitanju toga šta treba jesti za sagorevanje masnih naslaga, prvi i osnovni problem je apetit. Srećom, i on se može potisnuti uz odabir pravih namirnica.


Brojna naučna istraživanja pokazala su da određena hrana smanjuje apetit, zahvaljujući velikom udelu vlakana, proteina i vode, a obično su to namirnice koje obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa su korisne i za ukupno zdravlje.

Tajna smanjenja apetita


Jedan od saveta koji se, međutim često gubi iz vida, a može da smanji apetit jeste i da hrana bude – čvrsta.

 

Što više žvakanja, to bolje!foto: Foodio/Shutterstock

Od lifestyle gurua, influensera i poznatih ličnosti neretko čujemo da su na detoks programima i da umesto "klasične" hrane piju zdrave sokove, što stručnjaci smatraju velikom opasnošću.

 

Ne postoji nijedno relevantno istraživanje koje potvrđuje da takav vid "detoksikacije" zapravo deluje, a i ako smršate – a verovatno i hoćete jer ne jedete – sve izgubljeno se brzo vraća i zdravlje je ugroženo jer, jednostavno, ishrana nije bila uravnotežena i raznovrsna. I još ste neprestano gladni!


S druge strane, studije su potvrdile da čvrsta u gušća hrana značajno može da smanji osećaj gladi u poređenju s tečnom ishranom i jelima manje gustine.

 

Čvršća hrana pomaže u smanjenju apetitafoto: Shutterstock / Nitr

Trik je verovatno u tome što čvrsta hrana zahteva žvakanje, što znači da će biti potrebno više vremena da signal da ste siti dođe do mozga.


Prem drugoj teoriji, dok žvaćemo hrana je duže u kontaktu s receptorima za ukus u usnoj duplji, što se, takođe, pokazalo kao dobar način da se osećamo sitije.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Teolog i nutricionista o postu