Pored toga šta, koliko i kad jedemo, od velikog značaja dok se trudimo da smršati može biti još jedan faktor koji se često gubi iz vida.
Ako pokušavate da se rešite viška kilograma, pred vama nije laka i brza borba – da je jednostavno smršati, svi bi uspeli u tome, zar ne?
Čak i kada znate sva pravila i pratite preporuke lekara po pitanju toga šta treba jesti za sagorevanje masnih naslaga, prvi i osnovni problem je apetit. Srećom, i on se može potisnuti uz odabir pravih namirnica.
Brojna naučna istraživanja pokazala su da određena hrana smanjuje apetit, zahvaljujući velikom udelu vlakana, proteina i vode, a obično su to namirnice koje obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa su korisne i za ukupno zdravlje.
Tajna smanjenja apetita
Jedan od saveta koji se, međutim često gubi iz vida, a može da smanji apetit jeste i da hrana bude – čvrsta.
Od lifestyle gurua, influensera i poznatih ličnosti neretko čujemo da su na detoks programima i da umesto "klasične" hrane piju zdrave sokove, što stručnjaci smatraju velikom opasnošću.
Ne postoji nijedno relevantno istraživanje koje potvrđuje da takav vid "detoksikacije" zapravo deluje, a i ako smršate – a verovatno i hoćete jer ne jedete – sve izgubljeno se brzo vraća i zdravlje je ugroženo jer, jednostavno, ishrana nije bila uravnotežena i raznovrsna. I još ste neprestano gladni!
S druge strane, studije su potvrdile da čvrsta u gušća hrana značajno može da smanji osećaj gladi u poređenju s tečnom ishranom i jelima manje gustine.
Trik je verovatno u tome što čvrsta hrana zahteva žvakanje, što znači da će biti potrebno više vremena da signal da ste siti dođe do mozga.
Prem drugoj teoriji, dok žvaćemo hrana je duže u kontaktu s receptorima za ukus u usnoj duplji, što se, takođe, pokazalo kao dobar način da se osećamo sitije.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Teolog i nutricionista o postu