ne zaobilazite ga

10 stvari zbog kojih morate da jedete NAR: Njegova jedinjenja pomažu kog niza problema i prevencija su mnogih bolesti

Nar je jedna od voćki koje su posebno popularne u zimskim danima jer obiluju nutrijentima koji će nam pomoći da ojačamo organizam u sezoni virusa.

Nar ima niz prednosti po zdravljefoto: Jess Gregg/Shutterstock

Nar je prepoznatljiv po crvenoj boji i zrnastoj unutrašnjosti, a veruje se da potiče s tla današnjeg Avganistana i Irana, odakle je osvojio Evropu, a potom i svet.

 

Danas se jede svež, konzumira se kroz sok i čaj, a popularan je i u pripremi slanih i slatkih jela, peciva, koktela, nealkoholnih pića, kao i za dekoraciju jela.


Uz to što je ukusan i privlačnog izgleda, nar ili mogranj je poznat i kao vrlo zdrava namirnica, a postoji mnogo razloga da ga jedete često. Danas vam predstavljamo 10, a nema sumnje da ih ima daleko više...

1. Nar je pun hranljivih materija.


Nar (lar. Punica granatum) važi za niskokalorično i niskomasno voće, ali je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima. Jedan nar prosečne veličine sadrži:

  • 234 kalorije
  • 4,7 g proteina
  • 3,3, g masti
  • 52 g ugljenih hidrata
  • 11,3 g vlakana
  • 32% preporučenog dnevnog unosa
  • 27% preporučenog dnevnog unosa folata
  • 13% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
  • 8% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

Imajte u vidu da se količina nutrijenata razlikuje u zavisnosti od toga da li jedete zrna nara ili pijete njegov sok, pa ćete tako u soku naći manje vlakana i vitamina C.

 

Nar je jedna od voćki koje su posebno popularne u zimskim danima jer obiluju nutrijentima koji će nam pomoći da ojačamo organizam u sezoni virusa.foto: Mouse family/Shutterstock

2. Nar je bogat antioksidansima.


Ova jedinjenja štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, čije nagomilavanje dovodi do oksidativnog stresa, što dalje za posledicu ima razna hronična stanja, kao što su srčana oboljenja i rak.


Nar sadrži značajne količine antioksidanasa i polifenola, uključujući punikalagine, antocijanine i hidrolizujući tanin.


3. Nar ima antizapaljensko dejstvo.


Hronično zapaljenje može da doprinese nastanku raznih bolesti, uključujući oboljenja srca, dijebates tipa 2 i rak, a nar ima antiinflamatorno dejstvo zahvaljujući punikalaginima.


Iako je potrebno još istraživanja, studija stručnjaka Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Banja Luci i Državnog univerziteta u Jerevanu objavljeno 2019. u medicinskom časopisu Current Pharmaceutical Design, pokazalo je da konzumiranje soka od nara može da snizi određene markere upale.

4. Može imati antikancerozno svojstvo.


Kako piše medicinska platforma Healthline, utvrđeno je da jedinjenja koja se nalaze u naru imaju dejstvo protiv karcinoma, a istraživanja vršena nad životinjama pokazala su da nar može da uspori rast tumora u ranim fazama raka jetre.


U svakom slučaju, neophodno je još studija pre nego što se utvrdi postoji li takva veza definitivno i kakva je, ali ovi nalazi obećavaju.


5. Može koristiti i za srce.


Postoje dokazi da voće bogati polifenolnima, kao što je nar, može biti značajno za zdravlje srca.

 

Nar (lar. Punica granatum) važi za niskokalorično i niskomasno voćefoto: Shutterstock/GoncharukMaks

Recimo, studija objavljena 2017. u časopisu Phytotherapy Research opkazalo je da sok od nara može da smanji učestalost i jačinu bolova u grudima i snizi određene biomarkere koji su povezani sa zaštitnim efektom za srce.


6. Nar je koristan i za urinarne probleme.


Pojedina istraživanja pokazala su da ekstrakt nara može da pomogne u smanjenju formiranja kamena u bubregu jer blokira mehanizma koji dovode do kalcifikacije.


Studije nad životinjama su otkrile da ekstrakt nara može da reguliše koncentraciju oksalata, kalcijuma i fosfata u krvi, a to su česte komponente kamena u bubregu.


7. Nar ima antimikrobno dejstvo.


Jedinjenja koja se nalaze u naru mogu pomoći u borbi protiv štetnih mikroorganizama, pa su, recimo, korisna u zaštiti oralnog zdravlja jer mogu da smanje rast bakterija i pomognu kod zadaha u ustima.

8. Nar može biti od pomoći ljudima koji vežbaju.


Zahvaljujući polifenolima, ako jedete nar, možda ćete biti izdržljiviji na treningu. Suplementi nara su se tokom istraživanja pokazali efikasnima za poboljšanje izdržljivosti i oporavak mišića posle treninga.


Međutim, to nije otkriveno u slučaju soka od nara, pa je potrebno još istraživanja.


9. Nar je koristan za zdravlje mozga.


Antikosidansi po imenu alagitanini,koji senalaze u naru, povezuju se s nižim zapaljenjem u telu, a poejdine studije su pokazale da bi oni mogli da pomognu i u zaštiti od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, tako što smanjuju štetu koju nanose slobodni radikali, kao i da produžavaju život ćelijama mozga.

 

Nar je bogat antioksidansima.foto: Bon Appetit/Shutterstock

10. Nar je značajan i za varenje.


Ako želite da ojačate bakterijsku mikrofloru u crevima, nar je jedan od načina, kažu istraživanja, jer je otkriven njihov prebiotički efekat.

 

Prebiotike probiotici, odnosno dobre bakterije, koriste kao gorivo, što je sve značajno za zdrava creva i normalno varenje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Voće koje smeju da jedu dijabetičari