savršeno pred praznike

Neobičan rolat za koji vam ne treba rerna: Ovakav slatkiš nikad niste probali, a kremast je, lagan i božanstvenog ukusa

Ako ste ljubitelj rolata, nesvakidašnji dezert od palačinki i sira sigurno će vam se dopasti, a u pitanju je dekorativna poslastica savršena kada imate goste.

Rolat od palačinki i kremastog slatkog nadeva u roze i braon bojifoto: Lieblingsdesserts/YouTube Screenshot

Palačinke nam odavno nisu samo omiljeni slatki doručak, već ih koristimo kao zamenu za koru u receptima, a neobični nemački rolat u dve boje je odličan primer.

 

Ova poslastica pravi se vrlo jednostavno, a iako će vam delovati kao ima mnogo posla, budite sigurni da će se isplatiti.

 

Sastojci:

 

  • 4 jajeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 500 ml mleka
  • 300 g brašna
  • 40 g putera
  • 15 g kakao praha
  • nekoliko kapi crvene boje za hranu
  • 500 g maskarponea ili krem sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 ml slatke pavlake
  • 180 g zamrznutih jagoda


Priprema

  1. Umutite jaja sa šećerom, solju i vanilinim šećerom, pa nalijte deo mleka i mutite još malo. Dodajte brašno, mutite minut, pa sipajte i ostatak mleka i nastavite da mutite dok ne bude fino ujednačeno.
  2. Kroz cediljku sipajte u duboku posudu kako biste bili sigurni da je smesa dovoljno retka, pa dodajte u nju otopljen puter.
  3. Podelite smesu na dva dela, pa u jedan sipajte crvenu boju i mutite mikserom. U drugi deo sipajte kakao prah i mutite dok se ne ujednači. Vadite kutlačom i pecite kao palačinke. Ređajte roze palačinke jednu na drugu, a isto uradite i sa braon palačinkama i ostavite da se tako hlade.
  4. U duboku činiju stavite krem sir ili maskarpone, pa mu dodajte 50 g šećera u prahu i slatku pavlaku, pa umutite mikserom u čvrst, beli krem.
  5. Stavite na radnu površinu jednu palačinku, pa nanesite fil, a potom je do četvrtine preklopite novom palačinkom i namažite fil i na nju. Razmažite fil preko obe palačinke tako da se sastave, pa na kraj jedne ređajte odmrznute i jagode. Nanesite još malo fila oko voća da se učvrsti, pa preklopite sa strane palačinke da nadev ne curi i zatim rolajte s jednog kraja ka drugom. Ponavljajte sve dok ne potrošite materijal.

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru