Secite ga na tanke kriške i idealan je za slavsku trpezu, uzmite veći komad i zameniće tortu za rođendan, a zgodan je i kao dezert uz kaficu posle ručka. Jednostavno, ovaj čokoladni rolat je uvek odličan izbor!
Klasični crno-beli rolat je domaći slatkiš savršen za baš svaku priliku, a neodoljiv možete dobiti i bez pečenja kore u rerni!
Ukoliko iskoristite ovaj brzi recept sa keksom, čeka vas nezaboravan domaći slatkiš, sa čokoladnom korom i laganim, ali ukusnim filom, a dekoracija je samo vaš izbor.
U prazničnoj sezoni je uvek dobro rešenje, kada provodimo mnogo vremena u kuhinji i ne možemo dugo da se posvetimo dezertima, ali ni po čemu ne zaostaje za složenijim rolatima.
Sastojci:
- 350 g kakao keksa
- 30 g otopljenog putera
- 130 ml mleka (oko pola šolje)
- 130 g maskarpone sira (1 šolja)
- 200 ml slatke pavlake (1 šolja)
Dekoracija:
- (po ukusu) čokoladni preliv, čokoladne i šarene mrvice, suvo voće, listići nane, lomljeni orašasti plodovi...
Priprema
- U blenderu usitnite keks dok ne bude fino praškast, pa ga prebacite u jednu duboku činiju i sipajte istopljen puter i, malo po malo, mleko. Mešajte dok se ne sjedini i ne dobijete masu koja može da se zamesi. Pokrijte prozirnom folijom i sklonite na stranu.
- U drugu činiju stavite maskarpone sir, prelijte ga slatkom pavlakom i mutite dok ne postane kremast fil.
- Na pek-papir prebacite smesu od keksa, pa je oklagijom razvucite u pravougaonik, koji treba da bude tanak (ali ne previše, da se ne bi lomio).
- Nenasite ravnomerno beli fil, pa uz pomoć papira za pečenje postepeno motajte koru u čvrst rolat. Pazite da ne stiskate previše da ne istisnete slatki nadev, pa stavite u frižider na dva sata.
- Potom izvadite, odmotajte iz pek-papira, odsecite evetualno nejednake ivice i ukrasite po želji.
BONUS VIDEO
Kako se pravi rolat Štefani?