Domaći džem po bakinom receptu je slatki namaz koji se ne odbija, a ako ga pripremite od bundeve i voća, dobićete najlepše zalogajčiće za jesen i zimu.
Bundeva je s razlogom veoma popularna i simbol jeseni: ona je veoma svestrano povrće jer se može jesti u čorbama, čokoladnim kolačima, slatkim pecivima, pa čak i ako je samo ispečete.
U pitanju je namirnica puna hranljivih materija i jedinstvenog ukusa, a jedan od sjajnih načina da je iskoristite jeste i da napravite domaći džem.
Uz dodatak voća i cimeta, biće prava eksplozija ukusa na nepcima, a priprema se lako.
Sastojci:
- 1 kg očišćene bundeve
- 3 jabuke
- 1 limun
- 1 pomorandža
- 500 g šećera
- cimet ili vanilin šećer po želji
Priprema
- Isecite jabuke i bundevu na kockice, ubacite u šerpu, prelijte s malo vode (bitno je da ne dodiruju dno šerpe tokom kuvanja, već da plivaju). Kad proključa, smanjite temperaturu i kuvajte dok bundeva ne omekša.
- Procedite, pa jabuke i bundevu ispasirajte, pa dodajte šećer, sok od limuna i pomorandže i cimet ili vanilin šećer po ukusu.
- Kuvajte još dvadesetak minuta, uz povremeno mešanje kako bi se šećer otopio, ali pazite da džem ne zagori.
- Vrelu masu sipajte u pravilno sterilisane i suve tegle, koje treba čvrsto da zatvorite i okrenete naopako, kao i da ostavite u tom položaju dok se ne džem ne ohladi.
BONUS VIDEO
Tajna majstora za gulaš
( Glossy, T.S.R. )