tanjir zdravlja

500 g košta 180 RSD i traje dugo: Zdrava namirnica za mršavljenje koje se nikad ne setite ide u čorbe, salate, namaze...

Među nepravedno zapostavljenim mahunarkama je jedna od omiljenih namirnica sa Istoka, koja je prava riznica hranljivih materija, koristi se na mnogo načina, a ne košta mnogo.

Ukusna zimska čorba s leblebijama obiluje proteinima i vlaknimafoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Leblebije (lat. Cicer arietinum) spadaju u mahunarke koje su odavno u istočnjačkim kulturama prepoznate kao dragocene zbog svojih zdravstvenih prednosti i praktičnosti.


U Evropu su stigle preko Turaka i proširile se u raznim kuhinjama Starog kontinenta.


U 100 grama, leblebije imaju 289 kalorija, ali se njhova vrednost značajno smanjuje kuvanjem, kada pada na 164 kalorije. Takođe, sadrži i 8,7 g proteina, 27,5 g ugljenih hidrata, 6,04 g masti, 13,8 g vlakana...

Leblebije su prava riznica hranljivih materija, pa ćete u njima naći:

 

  • vitamin A,
  • vitamin C,
  • vitamin K,
  • vitamin B6,
  • magnezijum,
  • kalcijum,
  • folnu kiselinu,
  • gvožđe i još mnogo toga.

 

Leblebija je mahunarka čije seme je najsličnije semenu soje ili sušenom grašku, a pripada porodici bobova.foto: Anna Shepulova / Shutterstock

Leblebije za mršavljenje


Leblebije su korisna namirnica u ishrani koja ima za cilj smanjenje telesne težine iz više razloga, a prvi je to što čine da se osećamo sitnije. Proteini i vlakna mogu da smanje apetit, što će dalje dovesti do nižeg unosa kalorija.


U studiji objavljenoj 2016. u listu Nutrients, učesnici koji su redovno jeli leblebije imali su 53% manje verovatnoće da im indeks telesne mase bude iznad 30 i veću šansu da imaju manji obim struka od onih koji ne konzumiraju ovu namirnicu.


Uz to, one sadrže amilozu, otporni skrob koji organizam polako vari. 

 

Leblebije su vrlo praktična namirnica jer se koriste i u čorbama, i u salatama, a od njih možete praviti i zdrave domaće namazefoto: Shutterstock/etorres

Zahvaljujući njoj, leblebije mogu biti od pomoći ljudima koji žive s dijabetesom i pokušavaju da smršaju,pošto ova vrsta skroba deluje na sprečavanje naglih skokova nivoa šećera u krvi.

 

Kineski istraživači iz šangajske Medicinske škole Univerziteta Jiao Tong sproveli su studiju kojom su pokušali da utvrde efekat konzumiranja otpornog skroba, koji se nalazi u svim mahunarkama, na gubitak kilograma. Njihovo istraživanje pokazalo je da konzumiranje 40 grama otpornog skroba svakog dana tokom osam nedelja može da se poveže s gubitkom tri kilograma.

 

Leblebije, takođe, spadaju u pristupačne zdrave namirinice jer 500 g možete naći za 180 dinara, a ta količina traje dugo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lampaš: Dijeta asocira ljude na izgladnjivanje