pravićete ih samo ovako!

Ubacite ovo u fil za sarme i biće ukusnije nego ikad: Jugoslovenski recept iz 1952. sa iznenađujućim tajnim sastojkom

Da bi se smesa koja se mota u listove kiselog kupusa lakše povezala i da bi ukus bio još lepši, jedan sastojak će vam biti posebno koristan, a nikad ga se ne setite.

Domaće sarmice od kiselog kupusa i mlevenog mesa kao posluženjefoto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

Sarma je jedno od nezaobilaznih jela kada je reč o srpskoj kuhinji u posebnim prilikama – slave, svadbe i druga velika slavlja teško je zamisliti bezu sarmica na stolu.


Obično se prave od mlevenog mesa i kiselog kupusa, ali su i te kako popularne i posne sarme. U svakom slučaju, reč je o jelu koje je obožavano i važan deo naše tradicije, a svako ima svoj jedinstven recept koji se prenosi s kolena na koleno.


Za jedan čujemo veoma retko, a u prošlosti je bio popularan, a to su sarmice sa jajetom koje se koristi da poveže smesu za nadev.

Hrvatski portal 24sata.hr pronašao je pre nekoliko godina u "Knjizi za svaku ženu", koju je objavila Hrvatska seljačka štamparija, recept iz 1952. godine u kom se navodi jaje kao jedan od sastojaka za fil.


Ovaj nesvakidašnji recept koji zaista vredi probati prenosimo u celini.

 

Domaće sarme sa jajetom

 

Domaće sarme od kiselog kupusa foto: Shutterstock / freeskyline

Sastojci:

  • 3 glavice kiselog kupusa


Fil za sarmu:

  • 1/2 kg iseckane govedine
  • 1/2 kg iseckane svinjetine
  • 4 velike kašike suve slanine iseckane na sitne kocke
  • 2 velike kašike masti
  • 1 glavica sitno iseckanog luka (treba žuto ispeći)
  • 1 celo jaje
  • 1 velika kašika soli
  • 1/2 velike kašike bibera
  • 6 velikih kašika pirinča


Za zapršku:

  • 5 velikih kašika masti
  • 3 velike kašike brašna
  • 1 velika kašika paprike
  • 2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
  • iseckani kiseli kupus
  • 2 velike kašike soli


Priprema

  1. Sve što je nabrojano pod "fil za sarmu" treba u posudi dobro izmešati. Od svake glavice kiselog kupusa listovi se skinu i malo iseku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.
  2. Stavi list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složi kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmi i zamotaj. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisni prstima.
  3. Napravi zapršku, zalij je vodom ili supom, dodaj iseckani kupus, posoli, prokuvaj, poređaj sarme preko kupusa, pokrij posudu i kuvaj polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavi 1 do 2 kocke šećera, a ako imaš surutke, dodaj je umesto vode.

 

BONUS VIDEO

Neda Ukraden savija sarme