Jugoslovenska kuhinja obilovala je komplikovanim receptima, ali su se mogli naći i neodoljivi kolači koji se prave za tili čas
Mađarica spada u omiljene čokoladne kolače na našim prostorima, a zanimljivo je da ovaj dezert uopšte ne potiče iz mađarske kuhinje!
U pitanju je kolač poznat u celom svetu, pod različitim imenima, a na Zapadu je to chocolate hedgehog, odnosno – čokoladni jež.
Jednostavan je za pripremu, veličanstvenog ukusa, naročito omiljen kolač među čokoholičarima, a nema šanse da vam ne uspe!
Sastojci:
Biskvit
- 800 ml vode
- 200 g šećera
- 250 g margarina
- šaka lomljenih lešnika
- 200 g čokolade za kuvanje
- 600 g keksa
Preliv
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
- rum po ukusu
Priprema
Pomešati vodu sa šećerom, pa staviti da proključa. Skloniti, i dodati margarin i čokoladu, pa vratiti na vatru i mešati dok se ne istope. Zatim u topao fil umešati izlomljen keks i sitno iseckane lešnike.
Sve izliti u pleh ili tacnu.
Na srednjoj vatri otopiti čokoladu u slatkoj pavlaci, ali paziti da ne prokipi, pa dodati malo ruma.
Dok je još vruće, preliti preko biskvita, pa kad se ohladi, staviti u frižider.
Seći na kocke.