svima uspeva

Kremastija ne postoji, a Jugoslavija ju je obožavala: PESAK TORTA je slatkiš s kojim nema greške i pravi se očas posla

0

Lagana i brza domaća torta koja se pravi od jedne smese vrlo je praktična, a o ukusu ne vredi pričati – ko je jednom proba, pamti je zauvek

kremasta pesak torta gotova za tren oka
kremasta pesak torta gotova za tren okafoto: Koroleva Yana/Shutterstock

Jugoslovenska kuhinja imala je mnogo fenomenalnih torti i kolača, a jedna od omiljenih poslastica na ovim prostorima bila je popularna pesak torta.


U pitanju je slatkiš za koji se pravi jedna smesa, a potom se ona deli na tri dela i uz dodatak nekoliko sastojaka dobijate kremaste i ukusne slojeve.


Po želji je možete, ali ne morate ukrasiti šlagom, a svakako će biti božanstvena!

 

Sastojci:

 

 

  • 1 litar mleka
  • 200 g mlevenog keksa
  • 250 g margarina
  • 300 grama šećera
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 200 g kokosovog brašna
  • 200 g mlevenih oraha
  • 100 grama šlaga
  • 200 ml mleka

 

Priprema

 

  1. Sipajte u malo vode prah iz kesica za puding i dobro razmutite. Stavite litar mleka da se kuva sa 300 grama šećera, pa kad proključa, sklonite i u to umešajte razmućeni prah za puding. Vratite na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
  2. U jednoj dubljoj činiji penasto umutite mikserom 250 g margarina, pa postepeno dodajte ohlađen puding, uz mešanje.
  3. Tu smesu podelite na tri jednaka dela.
  4. U prvi deo dodajte mleveni keks, u drugi deo dodati 200 g kokosovog brašna, a u treći 200 g mlevenih oraha.
  5. Obložite kalup za pečenje pek-papirom, pa sipajte deo s keksom i ravnomerno ga rasporedite špatulom i stavite sve u frižider.
  6. Posle nekog vremena nanesite deo s kokosovim brašnom, pa preko toga i deo s mlevenim orasima. Vratite u frižider da se stegne.
  7. Nakon nekoliko sati (ili, još bolje, sutradan), umutite 100 grama šlag kreme sa 200 ml mleka i time ukrasite celu tortu.

 

BONUS VIDEO

Napoleon torta

 

makonda-tracker