staro pravilo

Ko ima starateljstvo ako se britanski prinčevi razvedu? Slučaj princeze Dajane otkriva mnogo, ali Harijev je komplikovan

U britanskoj kraljevskoj porodici nema mnogo razvoda, a prva koja je prekinula brak u 20. veku bila je princeza Margaret. Od tada se razišlo više parova, a dok se spekuliše o bračnim krizama prinčeva Vilijama i Harija, mnogi se pitaju šta će biti s njihovom decom ukoliko se oni raziđu od Kejt Midlton i Megan Markl.

Kralj Čarls III sa sinovima princem Vilijamom i princem Harijemfoto: EPA / PHILIPPE HUGUEN / POOL

Spekulacije o krizi u braku princa Harija i Megan Markl, vojvode i vojvotkinje od Saseksa, sve su glasnije, kao što se ranije ove godine nagađalo da se razvode i princ Vilijam i Kejt Midlton, princ i princeza od Velsa.


Još uvek ne postoje nikakve naznake da u ovim nagađanjima postoji trunka istine, ali su ona neizbežna kada je reč o britanskoj kraljevskoj porodici, najpoznatijoj na planeti.


Pre izvesnog vremena, društvenom mrežom TikTok proširio se video korisnika Kajla Orkija, koji je tvrdio da ni Kejt Midlton i princ Vilijam nemaju starateljstvo nad svojom decom, već da odluke o tome gde će njihovi naslednici živeti i kako će putovati zavisi od – trenutnog monarha!

Ko dobija starateljstvo ako se britanski prinčevi razvedu?

 

Ovaj snimak se munjevito proširio internetom, pa je australijski News.com kontaktirao s Marlen Koening, ekspertkinjom za kraljevsku porodicu koja je potvrdila da osoba na tronu odlučuje o životima dece njene dece.


Suveren ima zakonsko starateljstvo nad maloletnom decom – kaže ona.

U pitanju je zakon iz 18. veka, donesen za vreme vladavine kralja Džordža I, koji nije bio u dobrim odnosima sa svojim sinom. zbog tog animoziteta, kralj je želeo da ima više kontrole nad svojim unucima nego njihov rođeni otac, pa je donet pomenuti zakon.


Kome su pripala deca posle razvoda princeze Dajane i Čarlsa?

 

Princ Čarls i princeza Dajana zvanično su se razveli 1996. godinefoto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

U vreme kada su se tadašnji princ od Velsa Čarls, danas kralj Čarls III, i pokojna ledi Di razveli 1996, na prestolu je sedela njegova majka kraljica Elizabeta II.


Prema pisanju portala The Sun, Čarls i Dajana su morali da pitaju kraljicu za dozvolu da prinčevi Vilijam i Hari, njihova deca, putuju s njima. Međutim, Marlen Koening dodaje da je to bila samo formalnost, zbog pozitivnih odnosa unutar porodice.


Kada se kraljevski par razveo, oboje su dobili "jednak pristup" sinovima, a pisalo se da je to bio jednostavan dogovor jer su dečaci već odvojeno provodili praznike, nekad sa ocem, a nekad s majkom. Princeza Dajana i princ Čarls bili su razdvojeni već dve godine kada su se zvanično razveli, pa je sve već bilo uigrano i stvar rutine.

 

Sara Ferguson i princ Endru zajedno imaju dve ćerkefoto: EPA/WILL OLIVER

Ni prilikom razvoda princa Endrua i Sare Ferguson, vojvode i vojvotkinje od Jorka, nije bilo problema u tome ko će kada i koliko vremena da provodi sa ćerkama princezama Beatris i Judžin.


Međutim, ni o jednom od ovih slučajeva nema zvanične dokumentacije jer nisu ni isprva imali starateljstvo nad decom.

Šta bi bilo s decom kad bi se razveli princ Vilijam i Kejt Midlton?

 

Princ Vilijam i Kejt Midlton venčali su se u aprilu 2011. godine i imaju troje decefoto: Doug Peters / PA Images / Profimedia

Ukoliko bi došlo do kraja braka princa i princeze od Velsa, sudbina njihove dece princa Džordža, princeze Šarlot i princa Luija bila bi u rukama njihovog deke i trenutnog monarha, tj. kralja Čarlsa III, sve dok je onna tronu.


Spekuliše se da Kejt Midlton, u svakom slučaju, ne bi mogla da izvede decu iz države bez dozvole kralja.


Šta bi bilo s decom kad bi se razveli princ Hari i Megan Markl?

 

Princ Hari i Megan Markl u braku su od 2018. godinefoto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, sin je aktuelnog kralja i koliko god drame priredio porodici, titulu princa koju je stekao na rođenju mu niko ne može oduzeti. Isto kraljevsko pravilo o starateljstvu nad decom važi i za njegove naslednike princa Arčija i princezu Lilibet.


Međutim, kako on nije radni član kraljevske porodice i sa suprugom i decom živi u Americi od 2020. godine, nije poznato na koji način bi se pitanje starateljstva regulisalo u slučaju njegovog razvoda.

 

BONUS VIDEO

Princ Filip otkrio kakva je bila Elizabeta II