Postoji mnogo namirnica za koje niste znali da su jestive i sirove, a mi vam danas predstavljamo šest takvih vrsta povrća.
Od kremastog pire krompira do tople čorbe od paradajza, povrće nam pruža bezbroj načina da pripremimo jela čiji se ukus pamti, dok ga sirovo uglavnom jedemo za salatu.
Kupus, paradajz, krastavac prvi su plodovi koji vam padaju na pamet kada pričamo o jestivom presnom povrću, ali postoje mnoge vrste povrća za koje niste znali da mogu da se jedu bez termičke obrade. I takvo može da bude i zdravije!
– Kad se povrće kuva, neke od hranljivih materija osetljivih na toplotu, poput vitamina C, mogu se "potrošiti" – kaže za Independent nutricionistkinja Polin Koks, autorka knjige "Gladna žena: Ishrana za zdravlje, sreću i hormone". – Značajni enzimi u sirovom povrću se mogu izgubiti i prilikom pečenja i tokom kuvanja.
Povrće za koje niste znali da je jestivo sirovo
U svakom slučaju, kuvali ga ili ne, sa svakim povrćem je vrlo važno dobro ga oprati pre pripreme obroka, upozorava nutricionistkinja Maz Pekam.
Namirnice koje se uglavnom termički obrađuju, ali mogu da se jedu sirove pronaći ćete u nastavku.
1. Batat (slatki krompir)
– Slatki krompir, koji se često povezuje s pečenjem u rerni ili pasiranjem, zapravo se može jesti sirov – kaže Polin Koks i savetuje da se batat najpre izrenda da bi bio ukusniji.
2. Kelj
– Mnogi lakše vare kelj ako se on izdinsta ili skuva na pari – kaže nutricionistkinja Džena Houp. – Međutim, utrljavanje maslinovog ulja u sirov kelj umesto toga takođe može olakšati varenje i sačuvati mu vitamin C.
Takođe, dodavanje maslinovog ulja pomaže u apsorpciji vitamina rastvorljivih u masti, kao što je vitamin K, koji je prisutan u kelju.
3. Celer korenaš
– Bogat vitaminom K, celer ima svojstva koja mogu da poboljšaju zdravlje kostiju jer je veći unos vitamina C povezan s nižim rizikom od preloma – kaže Koksova.
Ona savetuje da se celer korenaš iseče ne tračice veličine šibice i prelije maslinovim uljem, majonezom i senfom.
4. Karfiol
Zapečeni karfiol sa sirom je jednostavan način da napravite neodoljiv ručak, ali ovo povrće ne morate da pečete da biste uživali u njegovom ukusu i pozitivnim efektima.
– Karfiol je pun vitamina C, vitamina K i dijetalnim vlaknima – objašnjava nutricionistkinja Polin Koks, koja savetuje da se on jede sirov sa humusom ili gvakamole sosom.
Međutim, ako imate probleme s varenjem, treba da budete oprezni s kupusastim povrćem, jer mogu da dovedu do pojave gasova.
5. Tikvice
U tikvicama se nalazi mnogo vitamina C i B6, koji mogu da se razgrade na visokim temperaturama, kaže nutricionistkinja Džena Houp, a pošto tikvice imaju polučvrstu teksturu lako se uklapaju u jela sa ostalim sirovim sastojcima.
Ona preporučuje da se sirove tikvice jedu umesto krastavca u salati ili da ih umočite u humus ili gvakamole sos.
6. Prokelj
Ako ne možete da podnesete miris i ukus kuvanog prokelja, možda će vam se dopasti sirov!
On je odličan izvor vitamina K i vitamina C, a možete ga jesti tanko sečen i začinjen sirćetom i uljem, kao da je zelena salata. Odlična je kombinacija s avokadom i maslinovim uljem, kao i sa orasima i sirom.
Budući da spada u kupusasto povrće, i s njim budite oprezni ako imate osetljiv stomak.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Superzdrava namirnica