i zdravo i preukusno

Imunobomba koja zaslužuje mesto u vašoj ostavi: Najlepši recept za kiselu cveklu iz tegle bez konzervansa

Kad je jednom probate cele zime će biti deo vaše trpeze 

foto: Shutterstock

Cvekla je poznata po svojim blagotvornim delovanjima na ljudski organizam. Budući da ima zemljast ukus najčešće se jede u kuvanom obliku, a najlepša je zakiseljena iz tegle.

 

Ukoliko i vi volite ovu namirnicu i uživate u njenom jedinstvenom ukusu evo i recepta koji sigurno svima uspeva. 

 

Sprema se brzo i jednostavno, a rezultat je takav da ćete biti odševljeni.

Sastojci:

 

  • 5 kg cvekle
  • 0,7 l alkoholnog sirćeta
  • 2,5 l vode
  • 3 kašike soli
  • 6 kašika šećera
  • kašičica bibera u zrnu
  • kašičica kima
NAJLEPŠI RECEPT ZA CVEKLU IZ TEGLEfoto: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Priprema:

 

Operite cveklu, ali nemojte da je čistite. Kuvajte je sve dok viljuška ne bude mogla da bez problema uđe u nju. Zatim je ocedite i ostavite da se ohladi.

 Nakon toga oljuštite tanko, da ne skinete mnogo mesa, a onda isecite na tanke kolutove.

 

Oprane i dezinfikovane tegle pripremite i u njih ređajte red po red naseckane cvekle. 

 

Pripremite preliv tako što ćete da u šerpu sipate vodu, pustite je da proključa, pa u nju dodate ostale sastojke. Dok je još vruće prelijte preko složene cvekle.

 

Zatovorite potom tegle i ostavite da se ohladi. Ostavite ih u ostavu, podrum ili na neko drugo hladno mesto, budući da u njoj nema konzervansa. Uživajte u ukusnoj salati tokom cele zime. 

 

Bonus video:

Kako da vam zimnica traje i do 3 godine?