vazdušaste & slasne

Galete od krompira gotove za 15 minuta: Savršene su za doručak, užinu ili večeru i taaako sočne i mekane (MERA NA ŠOLJE)

Ako vam se dopadaju slane galete, kao ideja za pecivo na brzinu, obavezno probajte varijantu u kojoj je glavni sastojak krompir.

Slane galete su odlično rešenje za doručak čija priprema ne oduzima mnogo vremena.foto: Elena Veselova/Shutterstock

Bakin kolač spada u omiljena brza peciva na našim prostorima, a u svetu je poznatiji pod imenom "vafl", dok ga zovemo još i "galete", ali kako god ga zvali – svi ga obožavamo!


Najpopularija varijanta je slatka, ali postoji mnogo recepata za slane galete, koje mogu da posluže kao rešenje za brz doručak ili večeru, a čak i ova verzija i mnogo svojih različitih načina pripreme.


Jedna od mogućnosti jeste da se u smesu sipa manja količina brašna i da sastojcima dominira pire od krompira, koji će bakinom kolaču dati laganu teksturu, a ipak će ostati zasitan.

Sastojci:

 

  • 2 kašike putera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 šolje pirea od krompira (oko 400-440 g)
  • 2 velika jajeta
  • ¼ šolje brašna (oko 30 g)
  • ¼ kašičice soli
  • ¼ kašičice mlevenog bibera


Priprema

 

  1. Otopite puter na srednjoj temperaturi u tiganju, pa na tome propržite sitno seckan crni i beli luk, oko 5-7 minuta, dok ne omekne.
  2. Ovlaš podmažite ploče aparata za galete, pa uključite da se greje.
  3. U činiji pomešajte dinstan crni i beli luk s krompir pireom, jajima, brašnom solju i biberom, pa mešajte dok se ne sjedini.
  4. Manjom kutlačom sipajte smesu na sredinu aparata za bakin kolač, pa pecite po 3-5 minuta, dok ne dobije finu zlatnobraon nijansu.
  5. Služite uz prženu slaninu, kiselu pavlaku i crvenu papriku, kisele krastavčiće... po ukusu!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine