serija "nobelovac"

Koja glumica je Andrićeva supruga u "Nobelovcu"? Ljubav ih je čekala godinama, a Tihomir Stanić je hteo — samo nju

U seriji "Nobelovac" su se u ulogama Iva Andrića i Milice Babić našli Tihomir Stanić i Selma Alispahić.

Selma Alispahić i Tihomir Stanićfoto: M.M./ATAImages

Osam epizoda serije "Nobelovac" pripoveda o životu našeg jedinog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, književnog velikana Iva Andrića. 

 

Scenario i režiju potpisuje glumac Tihomir Stanić, koji se godinama pripremao za ovaj projekat, a za ulogu najveće Andrićeve ljubavi, Milice Babić, izabrao je pozorišnu i filmsku glumicu Selmu Alispahić.

 

Selma Alispahić rođena je 1970. godine u Sarajevu. Akademiju scenskih umjetnosti završila je u Sarajevu, gde živi i radi, a ujedno je i profesorka je na Akademiji dramskih umetnosti u Tuzli.

 

 

Kako je pao izbor na ovu glumicu za rolu Andrićeve velike ljubavi?

 

Kada je Tihomir Stanić počeo da okuplja glumačku postavu koju je zamislio na projektu "Nobelovac", jedan od najvažnijih poziva uputio je Selmi Alispahić, zamolivši je za susret u Sarajevu.

 

Nisam znala o čemu se tačno radi, ali pretpostavljala sam da je reč o poslu, jer smo se jedva poznavali. Prvi put smo se sreli pre gotovo 20 godina u Sarajevu, a nakon toga još jednom na nekom teatarskom festivalu. Bila sam prijatno iznenađena kad sam saznala o čemu se radi — istakla je svojevremeno bosanskohercegovačka glumica.

 

Selma Alispahić je naslovno lice seriije "Nobelovac" u ulozi Milice Babićfoto: M.M./ATAImages

Stanić joj je kroz razgovor rekao kako već dugo razmišlja kome dodeli ulogu Milice Babić, dodavši kako je, prema njegovom mišljenju, Selma jedini izbor kada je o ovom liku reč.

 

— Bila sam počašćena činjenicom da je izuzetno upućen u moj rad, vrlo lako smo se razumeli. Isti dan mi je poslao kompletan scenario za osam epizoda, odmah sam ga počela čitati. Nisam mogla odoleti da ne pročitam sve od početka do kraja. Zbog uloge, ali i činjenice da mi je držao pažnju. Odlično je napisan, sadrži mnoštvo nepoznatih detalja iz Andrićevog života. Znalački, dobronamerno i uzbudljivo — ispričala je Selma za Al Jazeeru.

 

FOTO: M.M./ATAImages
FOTO: M.M./ATAImages
FOTO: M.M./ATAImages
FOTO: M.M./ATAImages
FOTO: M.M./ATAImages

 

Ko je bila Milica Babić u životu Iva Andrića?

 

Milica Babić rođena je 1909. godine u Bosanskom Šamcu, a u Beograd je stigla 1931. godine. U to vreme radila je kao "slikar kostima", tj. kostimograf Narodnog pozorišta. Važila je za veoma uspešnu i uglednu ženu u ovoj sferi.

 

Nakon toga postavljena je za predavača na predmetu Istorija kostima i perike, u tek osnovanoj Glumačkoj školi Narodnog pozorišta. Upravo se u tom periodu udala za Nenada Jovanovića, ali nije želela samo da prati svog supruga.

 

 

Bilo je poznato da su Jovanovićeva supruga i Ivo Andrić bili bliski prijatelji od 1939. godine sve do smrti njenog supruga, uglednog diplomate, 1957. godine. Sačuvana su i dalje pisma koja je pisac slao bračnom paru ― započinjao ih je rečima "Dragi prijatelji", a završavao potpisom "Mandarin", jer su ga Nenad i Milica godinama tako zvali. Ima tu i onih upućenih samo Milici, potpisanih rečima "Tvoj Mandarin, koji te nežno grli".

 

Kada je Nenad Jovanović preminuo, oni su priznali svima svoja osećanja ― Ivo više nije mogao ili želeo da krije svoju ljubav od sveta. Već naredne godine, Milica i on su se venčali i svima je bilo jasno: Milica Babić bila je "Jelena, žena koje nema".

 

Bonus video

TIHOMIR STANIĆ NAJAVIO PREDSTAVU KOJA ĆE BITI KULTNA: 22 godine tumačim Ivu Andrića, a sem fizičke sličnosti spaja nas i JOŠ NEŠTO