nije nemoguće

Kako naučiti dete da se zauzme za sebe? 5 saveta psihološkinje uz koje će se mališani lakše odbraniti od nasilnika

Deca kojima manjka samopouzdanja ili su pasivna u društvenim interakcijama mogu ponekad da budu žrtve vršnjakog nasilja, a roditelji im mogu pomoći da se osmele da se zauzmu za sebe.

Vršnjačko nasilje može da počne u vrlo ranom uzrastufoto: Lopolo/Shutterstock

Jedan od najtužnijih delova života jeste posmatranje koliko mališani ponekad mogu biti loši jedni prema drugima, a kada je to usmereno na naše dete – to zaista može da bude srceparajuće, piše dr Emili Edlin, poznata čikaška klinička psihološkinja, za portal Parents.


Ove interakcije s vršnjacima su veoma važne za razvoj socijalnih veština, pa ona ističe da je dobro kada roditelji to primećuju i žele da preduzmu nešto kako bi pomogli svojoj deci.


Dr Edlin, inače autorka knjige "Umetnost i nauka mame", izdvojila je nekoliko saveta koji bi mogli da budu vrlo značajni na putu ka izgradnji samopouzdanja naših dečaka i devojčica.

1. Razumite problem pandemije


Mališani koji danas odrastaju suočili su se s godinama pandemije virusa korona, što znači da su u jednom periodu izgubili mogućnost da vežbaju normalne društvene veštine.


Zato je potrebno potražiti svaku priliku da dete bude s vršnjacima i "trenira" stvarni život.

 

Deca moraju da budu okružena drugom decom da bi učila kako da se ponašaju u različitim društvenim situacijamafoto: Halfpoint/Shutterstock

2. Razgovarajte s detetom o prijateljstvu


Pošto mala deca još uvek ne razmišljaju o tome šta je suštinski prijateljstvo i to neretko svedu na "Oboje volimo kockice", možete pomoći detetu tako što ćete mu pomoći da razume šta je zapravo prijatelj.


Takođe, dr Edlin savetuje da, ukoliko je dete u okruženju vršnjaka koji su fizički nasilni, obavezno promeni okruženje.


Promena grupe vršnjaka može biti upravo ono što mu treba da izgradi samopouzdanje i nauči kakav je osećaj imati prave prijatelje – naglašava.


3. Naučite ih asertivnosti


Važno je napraviti razliku između agresivnog i asertivnog ponašanja – asertivno znači da umemo da se zauzmemo za sebe, a agrevino da usmeravamo verbalno ili fizičko nasilje prema drugima.


Osnovni koraci su da dete:

 

  • nauči da kaže onome ko ga vređa ili napada da prestane s tim,
  • nauči da jasno kaže da mu smeta kad ga ismevaju i
  • da ode ukoliko se loše ponašanje prema njemu nastavi.


Asertivnost će pomoći deci da se jasno izraze u različitim društvenim situacijama i da znaju kada i kako da kažu "ne".

 

Ključno je izgraditi samopouzdanje kod dece da bi bila hrabrija da se izbore za sebefoto: mamaza/Shutterstock

4. Razmotrite rizike


Nikada nijedna žrtva nije kriva zbog toga što je napadnuta, ali dr Edlin naglašava da potoje karakteristike koje neku decu čine podložnijom maltretiranju, uključujući nisko samopouzdanje i pasivnost.


Zato je vrlo važno raditi na samopouzdanju deteta i naučiti ga da ne trpi nešto što ga povređuje.


5. Obratite se vrtiću ili školi


Ukoliko primetite da, ni uz sav trud, dete ne može da se izbori s nasilnicima,od pomoći može biti osoblje vrtića ili škole kako bi dete dobilo dodatnu i stručnu podršku.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Psiholog Bojana Šlajmer o vršnjačkom nasilju u Pančevu