verovali ili ne

Čim ovo pročitate – trk u knjižaru! Otkriven zanimljiv podatak o ljudima koji su bili okruženi knjigama u detinjstvu

0

Nema dileme da je za najmlađe značajno da budu okruženi knjigama, a sada je otkrivena još jedna vrlo zanimljiva veza između odrastanja pored knjiga i toga šta se dešava u odraslom životu.

Nijedno dete nije premalo da mu čitamo
Nijedno dete nije premalo da mu čitamofoto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Svima nam je jasno da je za decu znatno korisnije da provedu vreme uz knjigu nego držeći tablet ili mobilni telefon ili sedeći ispred televizora, a novo naučno istraživanje daje nam još jedan odličan argument za ovu tvrdnju.


Osim što su zabavne, poučne i značajne za razvoj mašte i kognitivnih sposobnosti mališana, otkriveno je da knjige imaju potencijal da utiču na budući život deteta i na jedan (ne baš) iznenađujući način.


Naime, ekonomisti Univerziteta u Padovi sproveli su istraživanje u okviru kojeg su analizirali količinu knjiga uz koje je odraslo čak 6.000 ljudi.

Kako je otkriveno studijom objavljenom 2015. u listu Economic Journal, oni koji su imali više knjiga dok su rasli kasnije su uživotu, kao odrasli ljudi, zarađivali više novca.

 

Llubav prema čitanju se povezuje s boljim uspehom u školi
Llubav prema čitanju se povezuje s boljim uspehom u školifoto: Przemek Klos/shutterstock

Zbog čega je tako, nije do kraja jasno.

 

Možda su knjige važne jer podstiču decu da više čitaju, a čitanje može imati pozitivne efekte na uspeh u školi. Takođe, dom pun knjiga ukazuje i na povoljne socioekonomske uslove – prenosi Telegraph komentare tima koji je radio na ovoj studiji.


Za istraživanje su korišćeni podaci o muškarcima iz devet država Evrope, rođenih sredinom 20. veka, koji su odgovarali na pitanje jesu li odrastali s manje od 10 knjiga u kući, jednom daskom za policu, punom policom, dvema policama knjiga ili više.

 

Utvrđeno je da je dodatna godina školovanja povećala prosečnu životnu zaradu muškaraca za 9 posto. Međutim, oni koji su odgajani s malo knjiga u kući zabeležili su porast zarade za samo 5% ako bi se dodatno školovali. Za one s velikim brojem knjiga u domu u detinjstvu je taj skok bio značajno veći – čak 21 odsto.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zašto malo mladih upisuje srpski jezik i književnost?

 

makonda-tracker