neizostavan deo svake zimske trpeze

Koji god da izaberete znajte da - nema greške: Dva najlepša recepta za turšiju - jedan sa sirćetom, drugi sa esencijom!

Ima li šta bolje od kiselog povrća tokom dugih hladnih dana? Naravno da nema. Zato se držite ovih proverenih recepata i uživajte u njoj od novembra do marta 

DVA NAJLEPŠA RECEPTA ZA TURŠIJUfoto: Shutterstock / Miljan Zivkovic

Domaćice dobro znaju da je sezona pripreme ukusne zimnice već uveliko pred nama. Kupuje se paprike, krastavčići, sprema se ajvar, kiseli kupus.

 

Uz sve to naravno, nezaobilazna je i ta čuvena turšija, u kojoj uživaju svi, od 2 do 102 godine.

 

Najpopularniji, provereni recept za prirpemu turšije su oni sa sirćetom i esecijom. Neko više voli jedan, neko drugi, ali oba su toliko dobra da koji god da izberete sigurno nećete pogrešiti.

Recept za turšiju sa sirćetom 

 

Potrebno je:

 

  • 2 kg zelenih paprika
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2 kg krastavčića
  • 2 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • po želji crni luk, kupus

 

Tečnost za turšiju:

 

  • 1 l prokuvane vode
  • 9 l hladne vode
  • 300 g soli
  • 200 g šećera
  • 2 l 9 % alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa

 

Priprema:

 

Pre svega povrće treba dobro oprati. Šargarepu iseckajte na polovinu ili na štapiće, kako vam se više dopada. Papriku i paradajz stavite cele, ali možete viljuškom malo da ih bocnete, da tečnost može da prodre unutra, kako bi se bolje ukiselilo.

 

Zatim karfiol, odvojte cvetiće, luk možete ceo ili na polovine, a kupus na četvrtine. 

 

Povrće ređajte u kantu ili bure u kojem ćete ga držati, zatim skuvajte preliv. 1 l vode prokuvati sa šećerom, dodajte u to so i biber. Dok je toplo dodati sirće, konzervans, vinobran, pa dodati u preostalih 9l hladne, neprokuvane vode. 

 

Preliti preko povrća i sačekati da prođe oko 2 do 3 nedelje, a onda bi trebalo da se ukiselilo, probajte i uživajte u savršenom ukusu ove turšije.

 

foto: Shutterstock

Recept za turšiju sa esencijom

 

Sastojci:

 

  • 2 kg karfiola
  • 2 kg paprika
  • 2 kg šargarepa
  • 2 kg kornišona
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 2-3 ljute papričice
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza celera
  • biber u zrnu

 

Još:

 

  • 10 l vode
  • 500 g soli
  • 250 g šećera
  • 200 ml esencije
  • 10 g vinobrana
  • 10 g konzervansa

 

Priprema:


Povrće operite, usitnite sve osim krastavaca. Poređajte u tegle, kante ili bure, dodajte list peršuna i celera, a odozgo po neko zrno crnog bibera u zrnu. Pritisnite belim plastičnim potiskivačem.

 

Zatim izmešajte sve sastojke za preliv. Bitno je da se sve lepo rastopi i sjedini pre nego što nalijete povrće. Nekada je potrebno i do 2 sata za taj proces. Kad je gotovo nalijte tegle ili buriće i ostavite da stoji oko 3 nedelje. 

 

Nakon toga uživajte u kiselom povrću tokom cele zime. 

 

Koliko je moguće promešajte da se sve lepo sjedini promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće. Ostavite da stoji 20-30 dana.

 

Bonus video:

Da li zimnica postaje luksuz?