vredi probati

Da li je moguće peći paprike u stanu? Izbegnite dim & jake mirise uz nekoliko jednostavnih i praktičnih trikova

Pravljenje zimnice ne mora biti rezervisano samo za one koji žive u kući sa dvorištem.

Pečenje paprika u stanu može se činiti nemogućom misijomfoto: pbd Studio/Shutterstock

S dolaskom septembra, mnogi domaćini širom zemlje kreću u pripremu zimnice, a miris pečene paprike postaje neizostavan deo tih dana.

 

Bilo da planirate da napravite ajvar ili jednostavno zamrznete pečene paprike za kasniju upotrebu, one su svestrane i mogu poslužiti kao savršen dodatak mnogim jelima, ili pak kao brzi obrok kada vam zatreba nešto jednostavno i ukusno.

 

Ključ uspešnog pečenja paprike jeste u zadržavanju njene sočnosti i punoće, bez preteranog pečenja do sagorevanja, kako bi se kasnije lakše oljuštila.

 

Oni koji žive u kući, najčešće pribegavaju spremanju zimnice u dvorištu ili garaži.

 

Ako živite u stanu, priprema na klasičnom roštilju pak može predstavljati izazov zbog intenzivnih mirisa, ali i za to postoji jednostavno rešenje – rerna!

 

Pečenje paprike u rerni ne samo da smanjuje neprijatne mirise, već je i praktičnija opcija za manje prostore.

 

Ipak, oni koji imaju sreću da poseduju terasu, mogu razmisliti o kupovini električnog roštilja, koji uz pravilnu upotrebu, omogućava brzo i lako pečenje paprike, bez dima i preteranog nereda.

 

Postoji nekoliko jednostavnih rešenja za ovaj problemfoto: Shutterstock/vesna cvorovic

Ova sjajna sprava po pravilu trebalo bi da ima jedan dublji sud koji treba napuniti hladnom vodom, a čija cela namena se svodi upravo na to da upija dim koji se stvara tokom pečenja, te tako olakšava celu proceduru vama, ali i komšijama iz zgrade.

 

Osim toga, zahvaljujući sudu sa vodom koja isparava paprike će zadržati svoju jedrinu i punoću čak i kada budu u potpunosti pečene, te tako ovaj trik utiče i na sam ukus koji se dobije na kraju.

 

Zapamtite, biranje savršeno ravnih paprika nije neophodno – čak i one nepravilnog oblika ispeći će se ravnomerno, a vi ćete uživati u njihovom bogatom ukusu tokom cele zime.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Da li zimnica postaje luksuz?