lako & brzo

Priprema kiselih krastavčića bez konzervansa: Jednostavan recept za najukusniju zimnicu

Domaćice uveliko pripremaju zimnicu, a ako volite krastavčiće, ovo je odličan način da ih zakiselite brzo i lako.

Kiseli krastavčići bez konzervansafoto: Shutterstock, fukume

Ako volite da pravite zimnicu, posebno kisele krastavčiće, ali niste sigurni kako ih je najbolje pripremiti, jedna domaćica je podelila recept za kiseljenje krastavaca bez konzervansa, a sama koristi taj recept duže od decenije.

 

Ona savetuje da krastavce prvo operete u jednoj vodi, potom sunđerom svaki istrljate da se skinu sve nečistoće. Zatim ih operite još jednom uz dodatak soda bikarbone (1-2 kašike),  pa ih ostavite u toj vodi sa sodom 5-10 minuta i onda isperite.

 

Najpre slaže uzdužno krupnije, pa sitnije, i gura ih koliko mogu da stanu u teglu, uz pritiskanje.

 

 

Kiseli krastavčići bez konzervansa

 

Za 7 kilograma krastavaca je potrebno:

 

  • 3 litra vode
  • 1,5 litra sirćeta (alkoholno 9%, može i jabukovo, ali njega stavite više)
  • 120 gr soli
  • 200-220 gr šećera (korigujte po ukusu ako volite slađe)

 

začini:

  • veza mirođije (može i sušena)
  • pola veze peršunovog ili celerovog lišća
  • 15 gr slačice (rasporediti u svaku teglu po malo)
  • zrna bibera (po želji)
  • po želji lovorov list 

 

 

  1. Izmešajte vodu, sirće, šećer i so.
  2. U svaku teglu preko krastavaca stavite začine, prelijte sirupom, pa dobro zatvorite tegle i ređajte ih u lonac sa krpom na dnu. Nalijte vodu do malo ispod poklopca i kuvajte od tačke ključanja deset minuta.
  3. Izvadite tegle i okrenite naopako, pustite da se ohlade, pa potom okrenite normalno.

Bonus video

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)