Ne postoji jednostavniji recept za laganu i savršeno kremastu salatu po svačijem ukusu, a paprike u pavlaci mogu se pripremiti na razne načine iako je stara, dobra i proverena varijanta najpopularnija.
Paprike u kiseloj pavlaci spadaju u omiljenu salatu ili prilog jelima, a one nisu omiljene i zastupljene u brojnim kuhinjama bez razloga.
U pitanju je jelo božanstvenog ukusa, osvežavajuće i prijatno, koje pruža i mogućnost za eksperimentisanje, pa se često koriste i sir, mleko ili jogurt kako bi bile kremastije ili kiselkaste.
Ipak, najpopularniji je najjednostavniji recept, od samo dva sastojka i s dodatkom soli, a pripremaju se vrlo lako i brzo.
Sastojci:
- 2,5 kg paprike
- 1 kg kisele pavlake
- so po ukusu
Priprema
- Dobro operite paprike, pa očistite semenke i osušite ih.
- U svaku papriku sipajte malo soli i razmažite je po unutrašnjim zidovima, pa ih ređajte po velikoj posudi okrenute otvorom nagore. Ostavite da odstoje preko noći.
- Ujutro ih okrenite da ispuste tečnost, na oko sat vremena.
- U međuvremenu pomešajte kiselu pavlaku sa oko tri kašike soli, pa njom filujte svaku papriku. Potom ih spolja namažite pavlakom i ređajte ih jednu pored druge u posudi.
- Namažite jedan sloj pavlake, pa preko ređajte novi red paprika i tako sve dok ne potrošite materijal, a poslednji sloj bi trebalo da čini kisela pavlaka.
- Stavite u frižider i služite posle nekoliko dana, idealno nakon jedne sedmice.
BONUS VIDEO
Od koje vrste paprike se pravi leskovački ajvar?
( Glossy, T.S.R. )