predivna

Kažu da je najlepša haljina ikada na dvoru! Venčanica kraljice Elizabete optočena hiljadama bisera & sa šlepom iz bajke

Na današnji dan preminula je kraljica Elizabeta II, a njena venčanica iz 1947. i dalje se pamti kao najlepša.

Kraljcia Elizabeta i princ FIlip u mladostifoto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

Venčanje kraljica Elizabete i Filipa bilo je veliki događaj koji je uzbudio javnost nakon kraja Drugog svetskog rata.  Njihova veza, koja je trajala više od sedam decenija, započela je kada su bili veoma mladi, a završila se tek smrću princa Filipa 2021. godine.

 

Elizabeta je umrla na današnji dan, 8. septembra 2022.

 

Grčko-danski princ Filip tada se morao odreći te titule, dobio je titulu vojvode od Edinburga i uzeo prezime Mauntbaten.

 

Mnogo pažnje, između ostalog, privukla je Elizabetina raskošna venčanica.

 

Venčanicu je dizajnirao Norman Hartnel. Haljina je imala šlep dugačak četiri metra, u zvezdastom obliku, što je simbol ponovnog rađanja i rasta nakon rata. Inspiraciju je kreator našao u Botičelijevoj Primaveri, što se posebno odrazilo u cvetnim motivima na bogatoj satenskoj haljini i velu.

 

Svila boje slonovače i dijamantska tijara samo su upotpunile utisak raskoši.

 

Venčanica kraljice Elizabete IIfoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Haljina je optočena kristalima i sa 10.000 bisera dovezenih iz Amerike. Hartnel je bio dizajner dvora od 1938. i tvrdio je da ovo najlepša njegova haljina.

 

Ovu venčanicu poredili su i sa venčanicom Grejs Keli iz 1956, kao i sa venčanicom koju su Sara Barton i Aleksandar Mekvin dizajnirali za Kejt Midlton.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

PREKRASNA BELA VENČANICA UKRAŠENA NAKITOM! Da li ste ikada videli lepšu mladenačku tortu? Otkrivamo vam kako je napravljena (VIDEO)