kao na filmu

Volela ga je 87 godina, a rastavila ih je njegova smrt: Bajkovita ljubavna priča kraljice Elizabete II i princa Filipa

1

Upoznala ga je kada joj je bilo tek 9, a nedugo nakon njegove smrti i sama je umrla od tuge za njim.

Kraljica Elizabeta i princ Filip voleli su se do kraja života
Kraljica Elizabeta i princ Filip voleli su se do kraja životafoto: PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia

Ljubavna priča kraljice Elizabete II i princa Filipa jedan je od najlepših primera posvećenosti i dugovečnosti u istoriji britanske monarhije.

 

Njihova veza, koja je trajala više od sedam decenija, započela je kada su bili veoma mladi, a završila se tek smrću princa Filipa 2021. godine.

 

Priča o njihovoj ljubavi zvuči kao najlepša bajka na svetu i definitivno će kako takva ostati zapisana u vremenu.

 

Elizabeta i Filip prvi put su se sreli 1934. godine, na venčanju Filipa, vojvode od Edinburga, i princeze Marine.

 

Međutim, tek su se nekoliko godina kasnije, 1939. godine, bolje upoznali tokom posete Kraljevske mornaričke akademije u Dartmutu, gde je Filip služio kao kadet.

 

Elizabeta, tada samo trinaestogodišnja princeza, odmah je bila očarana Filipom, visokim i harizmatičnim mladim oficirom. Od tog trenutka počeli su da razmenjuju pisma, a njihova veza je ubrzo prerasla u romansu.

 

Tokom Drugog svetskog rata, Filip je služio u Kraljevskoj mornarici, ali su on i Elizabeta nastavili da održavaju kontakt.

 

Princ Filip bio je zgodan čovek
Princ Filip bio je zgodan čovekfoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Njihova ljubav je cvetala uprkos razdvojenosti, a 1946. godine Filip je zatražio dozvolu od kralja Džordža VI, Elizabetinog oca, da je zaprosi. Kralj je dao svoj blagoslov, ali je zamolio par da sačeka s objavom veridbe do Elizabetinog 21. rođendana.

 

Veridba je konačno objavljena u julu 1947. godine, a Filip je princezi poklonio verenički prsten napravljen od dijamanata koji su poticali iz tijare njegove majke, princeze Alise od Battenberga.

 

Njihovo venčanje, održano 20. novembra 1947. godine u Vestminsterskoj opatiji, bilo je događaj koji je okupio milione gledalaca širom sveta i označio početak zajedničkog života punog obaveza, ali i ljubavi i podrške.

 

Tokom svoje dugogodišnje vladavine, Elizabeta je često isticala koliko je Filip bio njena "snaga i oslonac".

 

– On je neko ko ne prihvata lako komplimente, ali on je jednostavno bio moja snaga i ostanak svih ovih godina – izjavila je jednom prilikom kraljica.

 

Iako je njihov brak bio podložan izazovima, uključujući stalnu pažnju medija i pritisak kraljevskih dužnosti, njihova ljubav je ostala nepokolebljiva. Filip je bio poznat po svom smislu za humor i neposrednosti, što je često unosilo vedrinu u njihov odnos.

 

Vrcave prirode i neodoljivog šarma princ je često bio glavna atrakcija gde god bi se pojavio, a priče o njegovim navodnim preljubama bile su česte.

 

Tako se spekulisalo o nikada potvrđenoj aferi princa tokom 40-ih godina prošlog veka, sa jednom scenskom umetnicom čije duge noge su mnogi nazivali "osmim svetskim čudom".

 

Filip je povezivan sa još nekolicinom slavnih žena tog vremena, što iz sveta šou biznisa, što iz aristokratskih redova evropskih monarhija, ali nijedna od ovih priča o zabranjenim vezama nikada nije dobila svoju zvaničnu potvrdu.

 

Voleli su se do kraja života
Voleli su se do kraja životafoto: Owen Humphreys / PA Images / Profimedia

Snažna ljubav Elizabete i Filipa trajala je 73 godine, sve do Filipove smrti 9. aprila 2021. godine, samo dva meseca pre njegovog 100. rođendana. Kraljica Elizabeta II preminula je nešto više od godinu dana kasnije, 8. septembra 2022. godine.

 

Njihova ljubavna priča ostaje simbol ne samo kraljevskog života, već i trajne ljubavi i zajedništva koje je prebrodilo sve prepreke koje su imali pred sobom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta se krije iza fotošopirane slike Kejt?

 

makonda-tracker