važni saveti

Trikovi za negovanje hortenzija tokom jeseni: Nastaviće da cvetaju raskošno, a na proleće će biti još bujnije i lepše

Briga o biljkama ne prestaje kada nastupi jesenja sezona, a ako joj pristupite oprezno bićete nagrađeno božanstvenim cvetovima.

Negu hortenzija je vrlo važno nastaviti oprezno u jesenjim danimafoto: satoshinpi/Shutterstock

Hortenzije (lat. Hydrangea) spadaju u omiljeno baštensko cveće, a u pitanju je rod koji čini između 70 i 75 vrsta cvetnica, iako se često kaže da ih zapravo ima daleko više.


One se obično vezuju za proleće i leto, ali hortenzije mogu da napreduju i cvetaju i u jesenjim danima.


Ovo raskošno cveće, koje može biti i u raznim nijansama plave i ljubičaste (i promeniti boju uz poseban trik!), potiče iz Azije, Severne i Južne Amerike, a da bi vam ostalo bogato i raskošno i tokom jeseni, primenite sledeće cake.

Briga o hortenzijama na jesen


Đubrenje hortenzija


Baštovani kažu da je prihrana hortenzija u danima jeseni stvar izbora, ali može da bude vrlo korisna ukoliko se izvede pravilno. Uglavnom se preporučuju zrnasta đubriva, zahvaljujući čemu mikrobi u zemljištu mogu da prerade hranljive materije i tokom zime, a to dalje pozitivno utiče na rast i cvetanje tokom proleća.

 

Hortenzije (lat. Hydrangea) spadaju u omiljeno baštensko cvećefoto: Nonbiri_Cho/Shutterstock

Međutim, savetuje se da se izbegavaju sintetička đubriva u jesen jer to može biti kontraproduktivno, pošto bi moglo doći do oticanja hranljivih materija i otpada.


Malč za zaštitu


Malčiranje u jesen ima više prednosti za hortenzije jer će tlo stalno biti navlaženo i smanjuje se rizik od korova. Pored toga, malč će poslužiti kao izolacija za korenje tokom zime i zaštititi biljku od oštrih vremenskih uslova.

 

Dovoljan je sloj malča oko pet centimetara, ali je ključno da se on ne gomila uz bazu biljke. Postoji mnogo opcija za malčiranje, a ponekad je za zdravu hortenziju dovoljno i usitnjeno lišće.


Kako zaštititi hortenzije od hladnoće?


Kako temperature počinju da padaju od septembra, važno je pružiti hortenzijama dodatni sloj zaštite. Za cvetanje na starijim biljkama je važno sačuvati pupoljke, tako što ćete obmotati biljke folijom ili nekom tkaninom za pokrivanje tla, čime će se izolovati i zaštititi od večernje hladnoće.

 

One se obično vezuju za proleće i leto, ali hortenzije mogu da napreduju i cvetaju i u jesenjim danima.foto: Shutterstock / Marina Andrejchenko

Očuvanje saksijskih hortenzija


Hortenzije koje se uzgajaju u saksijama zahtevaju posebnu pažnju jesen. Pošto im je koren otvoreniji, one su podložnije smrzavanju, pa je korisno zaštititi saksiju pucketavom folijom i pomeriti biljku na zaštićeno mesto.


Redovno održavanje


Kako jesen odmiče, čišćenje ostataka sa osnove biljke je od suštinskog značaja. Redovno uklanjajte opalo lišće, korov i uvenulo cveće kako bi okruženje bilo zdravije i biljka mogla da napreduje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Biljni odgovor na alergije