obratite pažnju

8 biljaka koje ne smete da sadite blizu ruža: Uzimaju im vodu i hranljive materije, zaklanjaju sunce, donose bolesti...

0

Da bi vam ruže bile bujne i napredovale, ni slučajno im "u komšiluk" ne dovodite ove vrste jer bi one mogle da budu njihov kraj

Za raskošne i zdrave ruže važno je i njihovo okruženje
Za raskošne i zdrave ruže važno je i njihovo okruženjefoto: Shutterestock/KOOKOO

Ruže spadaju u najlepše cveće i ukras svake bašte i ne čudi što su svojim prelepim bujnim laticama i mirisom inspirisale toliko umetničkih dela kroz istoriju i što su i danas, iako su nam dostupne biljke iz celog sveta, toliko omiljene.


Postoji nekoliko trikova za negu ruže koji garantuju da će one napredovati, a malo je poznato da je jedan od važnih faktora i to koje je biljke okružuju.


Kako ističe Elizabet Danijels, koja je zadužena za brigu o cveću u američkom luksuznom odmaralištu Relais & Châteaux, neke biljke se, kao i ljudi, jednostavno ne slažu.

Korisno je držati ruže podalje od visokih stabala i grmova koji mogu da im prave senku i s njima se agresivno boriti za vodu i hranljive materije iz tla – istakla je Danijelsova za portal Marta Stewart.


Ali to nije sve jer ima mnogo naizgled bezazlenih biljaka koje mogu negativno da se odraze na ruže ukoliko im se nađu "u komšiluku".


Koje biljke ometaju rast i razvoj ruža?

 

  • Jorgovan

 

Jorgovan ne sme da se sadi blizu ruža
Jorgovan ne sme da se sadi blizu ružafoto: Shutterstock/NikolayTsyu

Ruže su velike biljke s velikim korenskim sistemom i nikada ih ne bi trebalo saditi u blizini drugih drvenastih biljaka kao što je jorgovan. On bi mogao da nadmaši ružu u podzemnom sukobu oko vode i nutrijenata, smatra Ali Mekenhil, vlasnica kompanije The Old Dairy Nursery and Gardens, a s tim je saglasna i nekadašnja direktorka kompanije The Inn, koja ističe da "ruže jednostavno neće cvetati ako moraju da se takmiče za vodu i hranljive materije".

 

  • Zevalice

 


Ove jednogodišnje (ponekad i višegodišnje) biljke koje imaju različite boje divan su dodatak svakoj bašti, ali ako imate ruže – sadite ih što dalje od njih.


Ali Mekenhil objašnjava da su zevalice izuzetno podložne pepelnici, gljivičnoj bolesti koja često pogađa biljke i počinje pojavom krugova belog praha ili sivih mrlja na lišću, odakle se širi na pupoljke, cvetove, plodove...
Samim tim, ova infekcija može da se proširi i na vaše prelepe i dragocene ruže.

  • Krompir, paradajz i paprika

 


Voće i povrće poput krompira, paradajza i paprike ne treba gajiti pored ruža jer je ono sklono bolestima koje se lako prenose kroz baštu. Među njima su vertilicijum i razne gljivične infekcije.


Mnogo voće i povrće je podložno istim štetočinama, kao što su biljne vaši i paukove grinje, što uparivanje čini moćnim centrom za napad štetočina – napominje Kristen Smit, menadžerka za procenu ruža u kompaniji Star Roses and Plants.

 

  • Ukrasni slez

 


Biljke koje spadaju u rod alceja (lat. Alacea) sadrži skoro 80 poznatih vrsta, a među njima je i popularni ukrasni slez, koji obožava iste uslove u kojima buja i napreduje ruža: mnogo sunca, plodno tlo i dobru cirkulaciju vazduha. Međutim, ne smemo da ih približivamo jedno drugom!


Nažalost, obe biljke su sklone rđi – ističe Ali Mekenhil. – Najbolji način da je izbegnete jeste da obema biljkama obezbedite dovoljno prostora i da ih nikada ne sadite jednu pored druge.

  • Divokozjak

 


Prelepo žuto cveće iz roda Doronicum pravi senku na tlu, zadržava vlažnost i može brzo da se raširi po bašti.


Nažalost, to stvara savršeno teglo za crnu pegavost (bolest crnih pega, prim. prev), jednu od gljivičnih bolesti kojima su ruže najpodložnije – podseća Mekenhilova.

 

  • Nana

 

Nana u saksiji, daleko od ruža 😊
Nana u saksiji, daleko od ruža 😊foto: Elena Kulygina/Shutterstock

Menta je izuzetno popularna među baštovanima jer je otporna i tera štetočine, ali se širi prebrzo, pa može da preplavi ruže ako im se nađe u blizini. To dovodi do brobe za hranljive materije i vodu.


Takođe, jak miris nane može odvratiti oprašivače od želje da posete ruže – ističe pomenuta Kristen Smit.

  • Plave zore

 


Ljubak i delikatan cvet poznat i kao jutarnja slava (lat. Ipomoea indica), kao puzavica, divan je ukras bašti, ali njegova čvrstina može da naškodi stabljikama obližnje ruže i njenog lišća ukoliko se isprepletu. Baciće ružu u senku, oduzeće joj vodu i nutrijente, pa je najbolje izbegavati je ili posaditi što dalje ako imate ruže.

 

  • (Polegli) protivak

 


Biljka poznata i kao zlato zelenog lišća, zlatokosa, zlatne lokne i zlatni vodopad (lat. Lysimachia nummularia), kao i već opisani divokozjak, zadržava vlažnost i pokriva zemlju toliko da bi trebalo da se drži što dalje od ruža. Veoma se brzo širi i može da formira gust prekrivač na zemlji, pa će potencijalno "ugušiti" ruže i naterati ih da se takmiče za hranu i vodu, a imaće i manji protov vazduha i veći rizik od bolesti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koje biljke sadrže kvercetin, poznat pod antialergijskom dejstvu?

 

makonda-tracker