Jednostavan i povoljan trik za održavanje bašte.
Koliko ste samo puta prilikom spremanja svog omiljenog jela oljuštili šargarepu, a koru koja ostane iza jednostavno bacili u đubre?
Jednom kada budete pročitali ovaj tekst, nikada više nećete poželeti to da uradite, a evo i zašto.
Naime, kora od šargarepe pokazala se kao izrazito kvalitetno đubrivo kod uzgoja najrazličitijih vrsta biljaka, pri čemu je i pristupačna i svako je ima u svojoj kuhinji.
Zašto je šargarepa tako dobra u ulozi đubriva za biljke?
Šargarepa je izrazito bogata kalijumom, koji je biljkama prekopotreban za uspešnije rađanje cvetova i plodova.
Kalijum je taj koji pomaže biljkama u dostizanju zrelosti igrajući veliku ulogu u apsorpciji vode i hranljivih materija iz zemljišta.
Koje sve benefite kalijum donosi biljkama?
Kada je rast biljaka u pitanju, kalijum pomaže u sledećim segmentima:
- bolja fotosinteza
- apsorpcija vode i hranljivih materija
- proizvodnja cveća i voća
- čini biljku snažnom i čvrstom
- jača imunološki sistem biljke
- obezbeđuje veće i ukusnije plodove
Koje su tehnike pravilnog đubrenja biljke korom šargarepe?
- Zakopavanje kore šargarepe u zemlju
Kao i sve organske materije, kora od šargarepe može se jednostavno zakopati i pretvoriti u kompost. Ovaj proces uključuje dobre mikroorganizme u zemljištu koji razgrađuju organsku materiju.
Kako mikrobi razgrađuju koru šargarepe, ona ispušta kalijum u tlo koji će potom biljka apsorbovati.
Međutim, jedna mana ovoga je vreme koje je potrebno da se kora šargarepe razgradi. Može se desiti da prođu nedelje ili meseci pre nego što kore šargarepe počnu da odustaju od svog dragocenog kalijuma.
- Rasipanje kore od šargarepe po zemljištu
Organska materija ima tendenciju da se brže razlaže kada je izložena vazduhu. Da biste ubrzali proces razlaganja, samo isecite ili iseckajte kore na manje komade i raspite ih po površini zemljišta.
Loša strana ove tehnike jeste ta što bi kora mogla privući puževe koji su naročito aktivni noću, pa povedite računa o tome.
- Pravljenje đubriva za čaj od šargarepe
Sigurniji način da se šargarepa koristi kao đubrivo je da se napravi čaj. Pa, tehnički se to zove infuzija.
Kada sveže ili osušene delove biljke prelijete ključalom ili veoma vrelom vodom i pustite da se natapa minut-dva, obično se dobije infuzija kojom, kada se prohladi, treba natopiti zemlju.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Takmičenje za najlepše okićeno drvo