Tokom zime nema lepše salate od one napravljene od mešanog povrća
Raznoliko povrće nalazi se na policama u radnjama, ali i na pijacama. Sada je pravo vreme da krenete sa priremom zimnice koja će vam dobro doći u onim hladnijim danima, kad izbor je izbor povrća znatno manji.
Ukoliko volite šarenu salatu onda sigurno već razmišljate o tome da krenete sa njenom pripremom. Mi vam donosimo jedan proveren starinski recept, a na vama je da ga isprobate i uživate.
Potrebno je:
- 3 kg kupusa
- 2 kg krastavčića
- 2 kg karfiola
- 2 kg šargarepe
- 2 kg zelenog paradajza
- mala crvenog paradajza
- 200 g soli
- 250 g šećera
- 1,5 dl sirćeta
Priprema:
Kupus očistiti i iseckati na sitno, zatim dodati seckanu šargarepu, krastavčiće, karfiol, zeleni paradajzi i crveni paradajz (svo povrće iseckati, krafiol izdeliti na manje cvetiće).Sve sjediniti u velikoj posudi pa dodati so, šećer, sirće i sve dobro rukama izmešati. Ostaviti da stoji preko noći.
Tako će povrće da pusti vodu, a onda vam ostaje samo da uzmete čiste, sterilisane tegle i da ih punite povrćem. Dobro nabijte povrće kako ne bi ostalo vazduha u njima.
Napunite ih tečnošću do vrha, a onda zatvorite folijom i poklopcem. Salatu pre serviranja preliti sa malo ulja.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće