preukusno

Za nju kažu da je tradicija na tanjiru: Orignalni dalmatinski recept za pašticadu, jelo od mesa koje se topi pod nepcima

0

Nekad se spremala  samo za specijalne prilike, a danas se svakodnevno nalazi na našim trpezama 

ORIGINALNA DALMATINSKA PAŠTICADA
ORIGINALNA DALMATINSKA PAŠTICADAfoto: Shutterstock / melei5

Kada se spomene pašticada mnogima odmah na um padne ukusno jelo od mesa, koje se krčka dugo i polako, ali garantuje takav spoj ukusa na koji je jednostavno nemoguće ostati imun.

 

Meso koje se raspada pod nepcima u spoju sa savršeno skuvanim njokama učiniće da se probudi apetiti i jednostavno nećete moći da prestanete da je jedete.

 

Pa da pređemo na recept, evo šta je sve od sastojaka potrebno za pravu dalmatinsku pašticadu.

Potrebno je:

 

  • 1 - 1.5 kg junećeg ili goveđeg buta
  • 4 šargarepa
  • 2 crni ili crveni luk
  • 1/4 korena celera
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica soli
  • 200-300 ml crnog vina
  • 5-6 kom suvih šljiva bez koštice
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 prstohvat peršuna
  • 3-4 kom lovorovog lista

 

Prilog:

 

  • 500 g njoke
RECEPT ZA PAŠTICADU
RECEPT ZA PAŠTICADU foto: Shutterstock / Robyn Mackenzie

Priprema:

 

Junetina treba da bude u komadu, a povrće iseći na štapiće 3,4 centimetra dužine. Meso lagano izbockati nožem, a zatim u te proreze ubaciti beli luk. Ostatak povrća iseckati u posudu u kojoj će meso da se marinira. Dodati meso u posudu, naliti crno vino i ostatak vodu da ceo komad bude potopljen. Ostaviti preko noći.

 

Izvaditi meso iz marinade, procediti povrće ali sačuvati sok od marinade za kasnije. U veliku, duboku šerpu staviti ulje ili svinjsku mast i propržiti komad mesa sa svih strana dok ne porumeni.

 

Meso kad je gotovo skloniti sa strane i nastaviti da u istoj masnoći dinstate povrće tako da omekša. Zatim vratiti meso, i dodati sok od marinade i dovoljno vode da ogrezne. Dodati suve šljive, lovorov list, so i biber. U zavisnosti od veličine i vrste mesa, kuvati uz dodavanje vode oko 2h. Pola sata pre kraja nije potrebno dodavati vodu.

 

Kad je meso omekšalo, izvaditi ga iz šerpe, iseći pažljivo na tanke kriške, sadržaj šerpe izpasirati štapnim mikserom (može i pasirkom za pire), a zatim u sos vratiti meso, dodati suvi biljni začin po ukusu, malo peršuna, svežeg ili suvog i ostaviti još oko pola sata da upije sokove.

 

Njoke skuvati po uputstvu sa pakovanja i služiti uz meso dok je sve još toplo. 

 

Bonus video:

Recept za pileća krilca 

 

makonda-tracker